Domnilor si doamnelor avocati juristi, consilieri si alti participanti la imbunatatirea legislatiei si a conceptelor de drept, AM INTELES, in sfarsit: Daca in Romania ai pica pe cineva una din modalitatile prin care poti "rezolva"problema este urmatoarea:
Se ia una bucata masina, se urmareste individul la scara blocului, se apasa unul din picioare pe pedala de acceleratie si... se "imbratiseaza" tinta cu dragoste in asa fel incat zilele de ingrijiri medicale sa nu depaseasca numarul 10. Garantat, se pare (si aici poate ma ajutati dumneavoastra) poti dormi linistit, poate un pic de bazaiala a unei actiuni civile pe care din distractie, cand se termina, merita sa faci o plata, modica (sau NU?). Iata ce mi s-a intamplat:
Anul trecut circulam cuminte pe un drum cu prioritate. De pe o straduta laterala apare neasteptat o masina si... BUFF. Masina mea... varza, sotia mea suferise o lovitura puternica la cap (fara fractura craniana- 7 zile de ingrijiri medicale potrivit IML) Omul la inceput... numai lapte si miere (asigurare, promisiuni de sustinere financiara a reparatiilor nedespagubite precum si a prejudiciilor create victimei). Dupa aceea... unii dintre dumneavoastra au patit-o, ce sa mai. Eu i-am spus pe loc ca n-am decat 2 pretentii: nevasta sa fie asa cum era inainte de a o cunoaste si masina poate sa o ia sa se spele pe cap cu ea (un golf 1 la data aceea).
Acum 2-3 saptamani ma suna pulitistul care s-a ocupat de caz. 'Ce "domne daca nu are mai multe zile de ingrijiri medicale... NUP". "Cum asa? victima, masina, cheltuieli, timp, energie". 'Ce "Domne asa ne arata jurisprudenta ca in astfel de cazuri... N-aveti decat sa continuati o actiune pe latura civila dupa rezolutia ce va va fi inmanata" (sotiei - ea a depus plangere ca victima, eu ma pot constitui doar parte civila, asa am auzit). Cam atat din acest caz din care am avut numai de invatat. Ce ma apara in astfel de cazuri? Ma intorc la prima parte a povestirii mele? Ce si cum putem obtine prejudiciile care ne-au fost create. Cu individul am refuzat sa vorbesc. I-am spus ca n-o voi face decat daca il reprezinta un avocat pentru ca de cate ori il sunam "ma certa" ca nu l-am lasta sa treca... Ziceti si voi... Ce sa-i fac?
Pentru inceput, plangere impotriva rezolutiei de NUP. Se face in termen de 20 de zile de la comunicarea rezolutiei si se adreseaza prim-procurorului Parchetului care a dat solutia. In cazul in care nu primiti raspuns in 20 de zile, trebuie, ca in alte 20 de zile de la expirarea acestui termen in care ar trebui sa primiti raspuns, sa va adresati cu plangere la instanta judecatoreasca competenta.
Desigur, puteti face direct actiune civila in despagubiri. Dar ati avea sanse mai mari sa obtineti despagubirile ce vi se cuvin daca ati avea o solutie de incepere a urmaririi penale. Mai ales ca pretentiile civile nu se taxeaza atunci cand sunt judecate de instanta investita cu solutionarea procesului penal. Succes.