avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1235 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... SALARII COMPENSATORII
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

SALARII COMPENSATORII

Buna seara.Va rog sa ma ajutati si pe mine cu un sfat. Sunt in preaviz pana pe data de 29.10.2009, articolul specificat in preaviz fiind art.65, alin 1 din Codul Muncii ( reorganizarea societatii). Am incercat sa depun o crerere la firma prin care ceream sa mi se plateasca cele 2 salarii compensatorii conform art. 76 din CCM la nivel de ramura comert ( firma avand domeniul de activitate comert cu amanuntul) si nu mi s-a dat numar de inregistrare cu semnatura si stampila de la firma. Din aceasta cauza am trimis cererea respectiva pe adresa de mail a firmei. Patroana mi-a spus ca nu am dreptul la salarii compensatorii ( ca doar cei de la stat), desi in contractul individual de munca scrie ca "angajatorului ii revin urmatoarele obligatii: sa acorde salariatului toate drepturile ce decurg din contractele individuale de munca, din contractul colectiv de munca aplicabil si din lege". Am inteles ca deja a contactat avocatul firmei. Va rog sa imi spuneti daca am dreptul la cele 2 salarii compensatorii si daca ii fac reclamatie la ITM si tot nu vrea sa imi dea banii, trebuie sa merg in Instanta? Se rezolva prin proces? Multumesc
Cel mai recent răspuns: Marioara Maftei , utilizator 12:19, 11 Noiembrie 2009
Vezi mai intai daca firma se regaseste nominalizata in anexa 3 la CCM pe ramura
[ link extern ]
Daca nu regasesti firma in anexa se aplica obligatoriu CCMUN-un salariu. Se poate rezolva prin proces, depinde cum va hotarati, asteptati si alte opinii.
Daca firma are codul caen corespunzator ramurei de comert (activitatea principala inregistrata sa fie de comert), se aplica CCM pe ramura comert atunci aveti dreptul la o plata compensatorie in valoare de 2 salarii.
Da, se rezolva in instanta la tribunalul teritorial prin contestarea deciziei de concedire , nu platiti taxe fiind litigiu de munca.
Ultima modificare: Miercuri, 21 Octombrie 2009
Marioara Maftei, utilizator
Codul CAEN este 4791 ( comert cu amanuntul prin intermediul caselor de comenzi sau prin internet)
Clasa 4791 Comert cu amanuntul prin intermediul caselor de comenzi sau prin internet cu cod caen 5261, 5263* , coduri care le gasiti in anexa 4 la CCMNN corespunzatoare ramurei de comert deci aveti dreptul la 2 salarii compensatorii.
Aveti grija ca termenul de contestare este de 30 de zile de la data semnarii deciziei de concediere.
Ultima modificare: Miercuri, 21 Octombrie 2009
Marioara Maftei, utilizator
Art. 67din CM.prevede ca - Salariatii concediati pentru motive care nu tin de persoana lor beneficiaza de masuri active de combatere a somajului si pot beneficia de compensatii in conditiile prevazute de lege si de contractul colectiv de munca aplicabil.
ART. 78 din Contractul Colectiv de Munca la nivel National
(1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariu lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de munca a intervenit ca urmare a unor motive ce nu tin de persoana salariatului.

Se poate rezolva in instanta ,la tribunalul de care apartineti cu domiciliul ,sectia Litigii de Munca.Nu exista taxa de timbru

Alte discuții în legătură

Drepturi marianelena marianelena Ma numesc Marian si sunt in perioada de preaviz la una din unitatile grupului Boromir.Nu am putut sa cunosc ,sa citesc nicaieri Contractul colectiv de munca la ... (vezi toată discuția)
Concediata sau in concediu? dliana2000 dliana2000 Va scriu si eu in speranta unei lamuriri.Pareri am primit multe...pro si contra....sa va explic...sunt angajata din anul 2004 la o firma ca director de ... (vezi toată discuția)
Salarile compensatorii conform art.78 alin.1 grosselisabe_SB grosselisabe_SB am lucrat in perioada 01.09.2008-14.11.2009la unitatea de trasport local din sibiu.din cauza desfintarii troleibuzelor ne-a dat preavizul,dar in loc sa ne dea ... (vezi toată discuția)