Va rog frumos ajutati-ma , cum sa dau o replica la cele scrise intr-o intimpinare de o jurista care invoca dupa cum urmeaza un aliniat din Constitutia Romaniei ‘’« hotararile se emit pentru organizarea executarii legilor », deci nu au putere de lege ‘’(interpretarea de mai sus apartine unei juriste de la Ajofm)
De ce se mai emit hotariri guvernamentale si ordonante daca nu au nici o valoare la stabilirea unor drepturi, nu organizeaza executarea corecta a legiilor tocmai pentru a nu permite interpretari eronate ?
HG (nu Ordonantele de urgenta care au putere de lege) se emit in executarea legilor... asa ca nu se poate spune ca au aceasi forta ca si legile.. Adica, daca un HG contravine unei legi nu se poate spune ca legea respectiva a fost modificata prin acea HG.
Deci... jurista are in principiu dreptate... o argumentare contrarie... s-ar putea incerca eventual pe un caz conncret, insa.. cam greu!
As avea nevoie de o parere ,de o replica cat de cat solida
Tot in constitutie am citit :
4) Hotărârile şi ordonanţele adoptate de Guvern se semnează de primul-ministru, se contrasemnează de miniştrii care au obligaţia punerii lor în executare şi se publică în Monitorul Oficial al României. Nepublicarea atrage inexistenţa hotărârii sau a ordonanţei.
Dar daca acel HG este publicat in MO si nu contarzice legea ,si daca in alte judete din tara este interpretat corect ce argumente as mai putea sa aduc ? va dau si cazul concret :
Legea nr76/2002 ART. 39 alin 2 lit b
(2) Cuantumul indemnizaţiei de şomaj prevăzute la alin. (1) este o sumă acordată lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
b) suma prevăzută la lit. a) la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.
HG. 174 /2002 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002
ART. 19^1 Prin salariu de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, prevăzut la art. 39 alin. (2) lit. b) din lege, se înţelege baza lunară de calcul prevăzută la art. 14 pe ultimele 12 luni în care s-a realizat stagiul de cotizare.
Dar “salariul de baza lunar brut pe ultimele12 luni de stagiu de cotizare” este interpretat asa ’’Potrivit art 14 din HG174/2002 si Codul muncii ,salariul de baza brut cuprinde salariul de incadrare la care se adauga alte drepturi salariale cu caracter permanent conform CCMUN” deci salariul din cartea de munca fara vreo referire “pe ultimele12 luni de stagiu de cotizare “ de fapt la ce se face referire in lege.
HG nu are putere de lege dar tot Ei fac referire in intampinare la art 14 , si inca un aspect eu cuvantul “permanent’’ referitor la drepturi salariale nu am citit nici in Codul muncii nici in contractul colectiv si in art 14 la lit f din HG scrie “....indiferent dacă au caracter permanent sau nu ‘’.
Sincer, eu nu am sesizat nici o contradictie intre Lege si HG!:O
Posibil sa fie din cauza ca dreptul muncii nu-i chiar materia mea...
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Cuantum somaj
ionia3
Care ar fi cuantumul din brut 4000ron (avuti in ultimele12 luni) si ce suma i se cuvine de ajutor de somaj acestui fost angajat? Va multumesc! (vezi toată discuția)