avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 846 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Denuntarea calomnioasa
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Denuntarea calomnioasa

As dori sa stiu daca actuala legislatie penala/civila in vigoare incrimineaza denuntarea calomnioasa/calomnia. Care este demersul prin care se poate intenta actiune in justitie impotriva acestor fapte? Multumesc
Cel mai recent răspuns: ovidiu1970 , utilizator 00:04, 22 Octombrie 2009
Art. 259 Cod penal (in vigoare) incrimineaza denuntarea calomnioasa. Asta presupune ca cineva:
- v-a facut un denunt/plangere penala la politie cum ca dvs. ati fi savarsit o infractiune;
- a produs/ticluit probe in sprijinul denuntului sau.
Dvs. puteti sa-i faceti la randul dvs. plangere in temeiul art. 259 daca se demonstreaza (sau aveti probe) ca minte. Se poate demonstra prin rezolutia procurorului de neincepere a urmaririi penale sau hotararea judecatoreasca de achitare ramasa definitiva.
Calomnia nu este incriminata in prezent, si inseamna ca cineva va acuza ( in public) de savarsirea unei infractiuni ( de ex. ca ati furat ceva), dar nu face plangere penala, deci este doar o afirmatie fara a produce consecinte juridice.
Va multumesc pentru raspuns.

Denuntul calomnios nu a fost facut la politie/procuratura.

In fapt, un angajat al societatii care administreaza cladirea de birouri unde lucrez, a redactat un PV de constatare in baza caruia societatea la care sunt angajat este obligata sa plateasca o suma importanta de bani cu titlu de despagubiri ca urmare a unor presupuse pagube create de mine.

Am fost supus unui proces intern de investigare pentru comportament neadecvat, in urma caruia am demonstrat ca marturia respectivului si procesul verbal sunt mincinoase.

Regret sa constat ca legislatia actuala nu imi permite nici o actiune de pedepsire a prejudiciului moral de imagine creat fata de angajatorul meu / colegii mei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Doresc sa fac plingere de denunt calomnios dynsky dynsky doanma ..x\" a facut plingere penala impotriva mea de violare de domiciliu dar la acea adresa exista un service auto . plingerea sa solutionat cu nup in baza ... (vezi toată discuția)
Denunt calomnios estrela2126 estrela2126 Actiunea penala pentru infractiunea de denuntare calomnioasa se pune in miscare din oficiu????#-o (vezi toată discuția)
Ca intre vecini florineftimie florineftimie Buna ziua Eu stau la etajul 3 din trei,iar sub mine la etajul 2 sta o femeie dusa cu capul.De 4-5 ani de cand s-a mutat,zice ca o radiez,ca ii torn diferite ... (vezi toată discuția)