As dori sa stiu daca actuala legislatie penala/civila in vigoare incrimineaza denuntarea calomnioasa/calomnia. Care este demersul prin care se poate intenta actiune in justitie impotriva acestor fapte? Multumesc
Art. 259 Cod penal (in vigoare) incrimineaza denuntarea calomnioasa. Asta presupune ca cineva:
- v-a facut un denunt/plangere penala la politie cum ca dvs. ati fi savarsit o infractiune;
- a produs/ticluit probe in sprijinul denuntului sau.
Dvs. puteti sa-i faceti la randul dvs. plangere in temeiul art. 259 daca se demonstreaza (sau aveti probe) ca minte. Se poate demonstra prin rezolutia procurorului de neincepere a urmaririi penale sau hotararea judecatoreasca de achitare ramasa definitiva.
Calomnia nu este incriminata in prezent, si inseamna ca cineva va acuza ( in public) de savarsirea unei infractiuni ( de ex. ca ati furat ceva), dar nu face plangere penala, deci este doar o afirmatie fara a produce consecinte juridice.
Denuntul calomnios nu a fost facut la politie/procuratura.
In fapt, un angajat al societatii care administreaza cladirea de birouri unde lucrez, a redactat un PV de constatare in baza caruia societatea la care sunt angajat este obligata sa plateasca o suma importanta de bani cu titlu de despagubiri ca urmare a unor presupuse pagube create de mine.
Am fost supus unui proces intern de investigare pentru comportament neadecvat, in urma caruia am demonstrat ca marturia respectivului si procesul verbal sunt mincinoase.
Regret sa constat ca legislatia actuala nu imi permite nici o actiune de pedepsire a prejudiciului moral de imagine creat fata de angajatorul meu / colegii mei.
Ca intre vecini
florineftimie
Buna ziua
Eu stau la etajul 3 din trei,iar sub mine la etajul 2 sta o femeie dusa cu capul.De 4-5 ani de cand s-a mutat,zice ca o radiez,ca ii torn diferite ... (vezi toată discuția)