avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 811 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... evenimente SSM
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

evenimente SSM

Buna ziua.As dori sa stiu: 1. daca intra in categoria evenimentelor care trebuie comunicate de catre angajator, de indata , ITM-ului, urmatoarea stare de fapt :in situatia unui accident rutier care s-a petrecut , in conditiile in care salariatul a parasit locul de munca,fara acord, in timpul pauzei (in care nu avea voie sa paraseasca sediul), pentru a merge sa consume alcool, iar la intoarcere, a fost lovit de o masina, accidentul nefiind unul grav.(alcool constatat de catre politie 0,5 % )
Art. 5 lit. f din Legea 319/2006 defineste evenimentul : eveniment - accidentul care a antrenat decesul sau vătămări ale organismului, produs în timpul procesului de muncă ori în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, situaŃia de persoana data disparuta sau accidentul de traseu ori de circulaŃie, în condiŃiile în care au fost implicate persoane angajate, incidentul periculos, precum şi cazul susceptibil de boala profesională sau legată de profesiune;
Tinand seama de definirea evenimentului , care include si un accident de circulatie in conditiile in care au fost implicate persoane angajate, fara alte precizari, ar intra sub incidenta textului de lege situatia relatata ?
2.Care este sanctiunea pentru necomunicarea unui eveniment de catre angajator, de indata, in situatia in care situatia relatata ar fi trebuit comunicata ITM si nu s-a comunicat, in ziua incidentului ?
Cel mai recent răspuns: intrebarejuridica , utilizator 21:15, 20 Februarie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Evenimentul se incadreaza la - accident de circulatie, în condiŃiile în care au fost implicate persoane angajate - trebuie anuntat de indata la ITM si se cerceteaza de catre o comisie desemnata prin decizia angajatorului.
Comisia de cercetare nu va propune inregistrarea evenimentului produs ca AM (vor trebui anexate la dosarul de cercetare, documente care sa certifice - parasirea locului de munca, fara aprobare, interdictia de a parasi locul de munca in timpul pauzei de masa, respectiv documente semnate de luare la cunostinta/ ROI in acest sens, dovada alcoolemiei de 0,5 % si eventual rezultatul probelor biologice recoltate, PV intocmit de politie) si cel mai probabil, dosarul de cercetare nu va fi avizat ca AM de catre ITM.
In urma cercetarii efectuate, angajatorul poate emite decizie de desfacere contract de munca pentru persoana implicata, in baza prevederilor din ROI.
Legea ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-art. 27 (1) Angajatorul are obligaţia să comunice evenimentele, de îndată, după cum urmează:
a) inspectoratelor teritoriale de muncă, toate evenimentele aşa cum sunt definite la art. 5 lit. f);
b) asigurătorului, potrivit Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale, cu modificările şi completările ulterioare, evenimentele urmate de incapacitate temporară de muncă, invaliditate sau deces, la confirmarea acestora;
c) organelor de urmărire penală, după caz.
-art.39 (5) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 3.500 lei la 7.000 lei încălcarea dispoziţiilor art.7 alin.(4) - (6), art.8, art.11 alin.(1) şi (3), art. 13 lit. q) şi s) şi ale art.27 alin.(1) lit.a) şi b).
Asta inseamna 1.750 lei in 48 de ore
Mulțumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident auto in timpul orelor de serviciu. emillius emillius Buna ziua, Spuneti-mi va rog daca atunci cand un angajat este implicat intr-un accident auto in timpul orelor de serviciu, trebuie anuntat ITM-ul? ... (vezi toată discuția)
Incadrare ca accident de munca Cimss Cimss Buna ziua......... avem o nelamurire cu privire la urmatoarea problema : suntem o SC cu domeniul de activitate - transporturi rutiere de marfuri. Am angajat un ... (vezi toată discuția)
Accident vascular cerebal Catapeta Catapeta Accident vascular cerebral urmat de deces. Acesta s-a produs in timpul pauzei de 45ore (sofer tir). Se poate considera accident de munca? (vezi toată discuția)