avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 395 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie fortata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie fortata

Buna seara!
Am si eu o intrebare:
Acuma cateva zile o prietena de a mea a fost obligata,amenintata si batjocorita de catre angajatorul ei,fortando sa semneze demisia ca daca nu o sa-i faca referate,ca o sa o acuze de furt,ca o sa le spuna parintilor despre niste credite(care cred ca normal sunt informatii confidentiale) etc... In ziua respectiva a cedat presiuni(din cate spune ea au mai fost incercari) si in urma semnari demisiei i sa facut rau si a necesitat sa se duca la spital unde i sau facut niste analize,si i sa administrat o perfuzie ca sa se calmeze.
Eu personal cunosc putin mai mult legislatia,insa am nevoie si de un raspuns mai complet,cam ce ar trebui facut in cazul acesta ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:36, 21 Februarie 2018
Buna ziua,
Este un abuz ceea ce a facut angajatorul.
Problema este ca orice ar face si oricum ar actiona, fie pe cale civila fie pe cale penala, ea trebuie sa aiba dovezi in acest sens. O inregistrare cu telefonul a discutiilor cu angajatorul pe aceasta tema ar fi benefica. De asemeni, martori... colegi de servici... dar, din experienta stiu, ca nu se baga nimeni.
Teoretic ar fi trebuit sa nu cedeze presiunilor si sa nu-si dea demisia.... dar, stiu ca este foarte greu acest lucru....
Ea ar trebui sa dovedeasca acum ca demisia a fost data in urma presiunilor si nu la dorinta ei.
Dar, repet, fara dovezi in acest sens, nu va putea face mare lucru.
1. Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.

2. Salariatul care a demisionat va putea să sesizeze instanţa judecătorească, solicitând anularea demisiei, în cazul în care pretinde că demisia a fost provocată de angajator.

3. In speta, trebuia sa-l lase pe angajator sa aiba initiativa incetarii c.i.m.,dupa care actiona in consecinta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conflict de munca roxana41 roxana41 Bună seara, de ceva timp sunt intr-un conflict cu managerul la locul de munca. Pe scurt tine in brate un alt angajat care nu respecta sarcinile si ... (vezi toată discuția)
Fortare demisie verigalipsa84 verigalipsa84 salutare tututor. Un prieten a fost fortat de conducerea firmei in care lucra sa-si depuna demisia la zi. El in calitate de angajat nu dorea acest lucru, el ... (vezi toată discuția)
Concediere/cerere demisie fara motiv bianca2401 bianca2401 Buna seara.Am si eu o problema sper sa ma puteti ajuta pentru ca sunt disperata. Lucrez de aproximativ o luna si ceva la un stand de parfumuri cu un contract ... (vezi toată discuția)