avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 532 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Avans platit la precontract de vanzare - cumparare
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Avans platit la precontract de vanzare - cumparare

Buna ziua. Daca nu se respecta antecontractul si vanzatorul trebuie sa restituie avansul catre cumparator, dar nu vrea, se poate ataca prin ordin judecatoresc, da? cat de greu este sa restituie acest avans? cat dureaza pana la restituirea lui?
Cel mai recent răspuns: OanaGuta , utilizator 16:54, 21 Februarie 2018
Pentru a fi indreptatit sa ceara restituirea avanzului (cu sau fara penalitati), promitent=-cumparatorul trebuie sa dovedeasca faptul ca neincheierea contractului de vanzare in termenul stabilit in antecontrat este imputabila promitent-vanzatorului. Dupa ce reusiti sa faceti aceasta dovada lucrurile devin mai simple in sensul ca instanta emite o hotarare prin care il obliga pe promitent-vanzator sa restituie avansul. Obligatia este exigibila imediat astfel ca promitent-cumparatorul il poate executa silit pe promitent-vanzator, inclusiv asupra imobilului care trebuia vandut.
Pentru a dovedi ca incheierea contractului in forma autentica nu se poate realiza din culpa promitent-vanzatorului, acesta trebuie somat prin executor judecatoresc pentru a se prezenta la un anumit birou notarial (cu indicare adresei) intr-o anumita zi, la o anumita ora, pentru a perfecta actele de vanzare. In acea zi si la acea ora, daca promitent-vanzatorul nu se prezinta, promitent-cumparatorul cere notarului public respectiv emiterea unei incheieri de certificare care sa constate ca desi somat sa se prezinte, promitent-vanzatorul nu s-a prezentat.
Durata actiunii este de cateva luni, in functie de gradul de ocupare al instantei competente.
Ca regula generala, atunci cand neexecutarea provine de la partea care a primit arvuna, cealalta parte poate declara rezolutiunea contractului si poate cere dublul acesteia.
Trebuie analizate clauzele contractuale pentru a se vedea cum s-a convenit asupra modului de operare a rezolutiunii si a restituirii arvunei.
Deci se poate merge in instanta dupa momentul in care se ajunge la data incheierii contractului si acesta nu a avut loc. Casa este ridicata, lipsesc facute instalatiile. Incheierea contractului ar fi la sfarsitul lunii Mai, Deci daca nu se respecta termenul de incheiere al contractului il pot ataca in instanta si ulterior sa ne recuperam banii destul de usor, am inteles eu bine?
Multumesc!
Deci se poate merge in instanta dupa momentul in care se ajunge la data incheierii contractului si acesta nu a avut loc. Casa este ridicata, lipsesc facute instalatiile. Incheierea contractului ar fi la sfarsitul lunii Mai, Deci daca nu se respecta termenul de incheiere al contractului il pot ataca in instanta si ulterior sa ne recuperam banii destul de usor, am inteles eu bine?
In antecontract trebuiesc puse toate clauzele din contract? Sau ulterior in contractul final se pot adauga clauze noi cum ar fi garantii pentru imobil, finisaje...etc?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nerespectare promisiune de vanzare imobil Liviu V. Liviu V. In ce conditii nu mai produce efecte o promisiune de vanzare? A fost incheiata o astfel de promisiune prin care vanzatorul se obliga sa predea apartamentul ... (vezi toată discuția)
Antecontract - clauza de razgandire mirelamaria mirelamaria Buna ziua! intr-un antecontract ce presupune clauza de razgandire.......o razgandire pur si simplu sau implica o ,, razgandire\'\' din motive intemeiate ... (vezi toată discuția)
Plata dublei arvune paul_2008 paul_2008 Buna-ziua, In cazul in care am incheiat un antecontract, iar vanzatorul nu si-a respectat obligatia de a incheia actul notarial (vanzare-cumparare teren), eu ... (vezi toată discuția)