avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 786 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Certificat de calitate succesorala
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Certificat de calitate succesorala

Cum se obtine "Certificatul de calitate succesorala"; ce acte sunt necesare ?
Cel mai recent răspuns: Avocat Elena Iordan , Avocat 19:09, 22 Februarie 2018
Certificatul de calitate succesorala sau certificatul de calitate de mostenitor este un act care atesta mostenitorii unui defunct fara a face vorbire de bunurile care se mostenesc. Pentru a obtine acest act terebuie sa va prezentati la un birou notarial din circumscriptia judecatoriei in care defunctul a avut ultimul domiciliu cu certificatul de deces al defunctului si actele de stare civila care stabilesc legatura de rudenie cu mostenitorii (certificate de nastere si/sau de casatorei) si cu doi martori care sa il fi cunoscut pe defunct si sa stie daca acesta a fost casatorit/necasatorit la data decesului si daca avut copii/frati.
Aveti doua posibilitati:
-fie pe cale notariala, notarul unde se va dezbate succesiunea va constata calitatea svs de mostenitor
-fie in instanta, cu petitia in ereditate, prin care solicitati instantei sa va constate calitatea de moatenitor.
Indiferent de calea aleasa va trebui sa faceti dovada ca aveti drept de mostenire, fie aduceti cerfiticat de nastere si certificat de casarorie al părinților -daca vorbim de o succesiune dupa parintii dvs, iar daca este vorba de o mostenire de la o ruda mai indeparatata ( bunica, matusa) veti face dovada descendentei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune dupa parinti decedati (1991 si 2013) andreivan andreivan Buna seara,as vrea sa va rog daca puteti sa-mi spuneti si mie care sunt actele necesare pt a face succesiunea dupa parinti pt 2 frati care sunt taxele si ce ... (vezi toată discuția)
Descendent renuntator lolo0112 lolo0112 in cazul in care la mostenire vin sotia supravietuitoare si un descendent care renunta la mostenire, ramane unic mostenitor sotia supravietuitoare, sau in ... (vezi toată discuția)
care este termenul de acceptare a succesiunii? citi1998 citi1998 Tata a decedat in 9 martie 2012. Care este termenul in care pot sa declar ca accept succesiunea ? 6 luni sau 1 an ?? (vezi toată discuția)