avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 717 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Teren aflat in litigiu cu vecinii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Teren aflat in litigiu cu vecinii

In urma decesului bunicilor, am ramas mostenitor a ceea ce detineau ei. Unul dintre terenuri a fost luat abuziv de un vecin, in sensul ca desi bunicii aveau o sentinta judecatoreasca ca terenul este de drept al lor, vecinii au intrat abuziv peste acel teren, l-au ingradit si au inceput sa il munceasca. Bunicii nedorind sa se certe cu vecinii, nu au mai mers mai departe in instanta pentru a dezbate problema. Totusi, acum fiind mostenitor, as dori sa obtin acel teren. Notarul mi-a zis ca bunicii nu trebuiau sa lase lucrurile de la sine, si ca trebuie sa merg la primarie, sa solicit daca acei vecini au acte pe acel teren, in baza carei sentinte le-au obtinut (din moment ce bunicii primisera o sentinta judecatoreasca pentru el), si apoi sa actionez in instanta. Insa, nici asa nu este sigur ca voi obtine terenul respectiv, intrucat poate intra sub legea conform careia, vecinii platind impozit (nu stiu daca chiar au platit) si folosind atatia ani acel teren (e vorba de aproximativ 26-27 de ani), se considera al lor. Ce ma sfatuiti sa fac: sa actionez in judecata? Am vreo sansa de castig? Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: gabriel32 , utilizator 13:29, 23 Februarie 2018
Nu se poate vorbi despre sanse de castig atat timp cat nu se stie in baza carei justificari este stapanit terenul respectiv, de cand ?, daca s-a platit sau nu impozit pentru el, daca ... daca....daca.... Sunt multe lucruri care trebuiesc analizate pana la a se discuta despre vre-o sansa...
~ Conținut șters la cerere ~
Multumesc frumos pentru raspunsuri. Nu am actele in fata, deci va pot raspunde doar aproximativ (in ceea ce privesc anii). Terenul respectiv l-a primit bunicul meu, undeva in anii 1960 ca si schimb (el detinea un teren pe care il dorea primaria, si i-au dat terenul acum aflat in litigiu in schimbul acelui teren dorit de primarie). Istoria terenului nu o stiu foarte bine, se pare ca a fost detinut de bunica vecinilor insa acesta a trecut in proprietatea CAPului, dupa care a ajuns la primarie. Cert este ca in anii 1990, nepotii acelei femei au zis ca ei sunt mostenitorii acelui teren si ca bunicul l-a primit abuziv (desi bunicul avea acte in regula pentru el, asa cum v-am spus ca si schimb primit de la primarie. Intr-o dimineata, vecinii respectivi au intrat abuziv pe acel teren si au inceput sa il munceasca. Bunicul i-a dat in judecata. Printr-o hotarare judecatoreasca s-a stabilit ca nu exista temei in ceea ce spun vecinii, ca terenul este al bunicului. Bunicul s-a dus cu hotararea judecatoreasca la acei vecini, spunandu-le sa nu mai munceasca terenul lui. Acestia l-au amenintat pe bunicul cu o furca, spunand: 'bag furca in tine, bosorog batran, daca nu ne lasi in pace'. Eu eram copil mic la varsta aceea, si m-au impactat foarte mult cuvintele rostite de acei vecini. Bunica mea a decis ca pentru a evita scandalul, probabil fiindu-i si frica de amenintarile respectivilor sa nu mai faca nimic. De atunci, vecinii respectivi au muncit pamantul mereu (deci de aproximativ 26-27 de ani). Avand in vedere ca terenul respectiv este langa terenul pe care este construita casa bunicilor am vazut ca in titlul de proprietate (aferent terenului cu casa bunicilor), obtinut de bunicul in 2006, pe harta, pe locul unde este situat terenul in litigiu apare numele vecinilor. Ceea ce ma face sa deduc ca ei au obtinut titlu de proprietate pe acel teren (sau au platit impozite pe el), evident nerespectand hotararea judecatoreasca obtinuta de bunicul in anii 1991-1992, prin care se stabilea ca terenul este al lui. De aceea notarul cu care am discutat mi-a zis sa cer de la primarie sa imi spuna daca terenul respectiv este in proprietatea vecinilor, sau in ce baza apar ei pe harta in 'dreptul' terenului. Intrebarea mea este care sunt sansele mele, ca in cazul in care ei au obtinut ilegal acel titlu de proprietate, fara sa se tina cont de hotararea judecatoreasca, sa obtin terenul respectiv inapoi?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dosare vechi gabriel32 gabriel32 Bunicii mei au avut un teren in litigiu cu niste vecini, care sustineau ca este defapt terenul lor. Bunicii au intentat un proces si au adus dovezi ca acel ... (vezi toată discuția)
Ce inscrisuri noi sa invoc la revizuire ? muraruelena muraruelena Impotriva unei actiuni de Uzucapiune, daca formulez o actiune de Revizuire, care are la baza inscrisuri noi, recent descoperite, cum este mai bine ? 1. ... (vezi toată discuția)
Succesiune gabriel32 gabriel32 In urma decesului bunicilor, eu si sora mea (singurele mostenitoare) am constatat ca bunicii nu aveau titlu de proprietate pentru toate proprietatile detinute. ... (vezi toată discuția)