avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Indemnizatie presedinte asociatie de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Indemnizatie presedinte asociatie de proprietari

In aceasta calitate am o indemnizatie lunara de 200 lei net, Pana in dec 2017 asoc mai platea la stat contributii de 144 lei, deci cost total pt asociatie = 344 lei. Din ianuarie anul acesta costul total pt asociatie a crescut la 350 lei (200 net+150 la stat), administratorul motivand ca a trebuit sa-mi creasca brutul ca sa-mi pastrez netul. In acest caz, unde este scaderea impozitului de la 16% la 10%??? Eu ma asteptam sa mai iau cativa banuti, cand colo nu iau nimic in plus si asoc plateste si mai mult, cum este posibil asa ceva??? Este corect, este legal?
Cel mai recent răspuns: prettydaniola , utilizator 16:19, 18 Aprilie 2018
dle Adam Grecu, eu inteleg ca salariul se acorda pe baza unui c.i.m, restul veniturilor - de genul indemnizatii - se acorda pe baza altor acte, de ex contract de mandat (in cazul meu). In lege se vorbeste despre salariat cu program part time (deci angajat cu c.i.m) pt care angajatorul plateste contributii la nivelul sal min brut de 1900 lei. In cazul meu, asoc de propr nu este angajatorul meu pt ca eu nu sunt angajata cu c.i.m ci am doar o functie de reprezentare remunerata cu o indemnizatie pe baza unui contract de mandat. Deci nu vad cum asoc - care nu este angajator - ar trebui sa-mi plateasca mie - care nu sunt angajata - contributii la nivelul sal min brut pe tara care se plateste pt angajatii cu c.i.m pt norma partiala de munca!!!
Aceasta este si opinia mea.
Ce sa va zic, ati mai fost la ANAF sa clarificati ?
Incercati sa faceti statul de plata fara a aplica aceasta aberatie. Sa aplice contributiile la brutul dvs.
Sa ma uit si eu prin programul meu - ca acestia schimba legislatia de trei ori pe zi si-odata noaptea, doar-doar le va iesi pasienta !
administratorul meu lucreaza cu BlocmanagerNet si parca mi-a spus ca acesta calculeaza automat contributiile la contractul de mandat. A reiesit ca tot cam atata va plati asociatia - mai exact 350 lei in total, in loc de 344 cat platea inainte pt un net de 200 lei - deci a crescut cu 6 lei cheltuiala totala. De fapt a rezultat un brut de 342 lei, la care se mai adauga CAM in val de 8 lei, o alta ABERATIE pt ca legea spune:

"Contribuția asiguratorie pentru muncă a devenit anul acesta singura contribuție socială datorată exclusiv de angajatori, însă aceasta înglobează patru dintre fostele contribuții sociale. Mai precis, este vorba de contribuția la șomaj, contribuția pentru concedii medicale, contribuția pentru riscuri profesionale și contribuția pentru creanțe salariale. Această contribuție este unica datorată de angajatori numai pentru salariații care lucrează în condiții normale."

Cred ca este f clar: nu sunt remunerata in baza unui c.i.m, nu am calitatea de angajat, nu mi se retine contributie pt somaj, nu beneficiez de concediu medical, functia nu prezinta risc profesional, nu am salariu.

In lege se face referire la "angajator", dar asociatia nu este angajatorul presedintelui, ci, cel mult, al femeii de serviciu si/sau al administratorului, care au functie de executie si sunt angajati pe baza de c.i.m. Presedintele are doar functie de reprezentare si primeste o indemnizatie pe baza unui contract de mandat.

Cu toate acestea, admin zice ca trebuie sa plateasca acesti 8 lei. CAM.

si pt ca nu mai vreau sa cotizez la ingrasarea statului-mafiot-capusa, am vrut sa renunt la contractul de mandat si indemnizatie si sa fiu platita cu tichete de masa la valoarea cheltuielii totale a asoc pt indemnizatia mea (adica de 350 lei)...in fapt, cheltuiala pt asoc nu ar fi crescut si eu as fi castigat mai mult, deci win-win situation, dar iar m-am lovit de o ABERATIE: nu pot beneficia de tichete de masa pt ca nu sunt angajata cu c.i.m!!!! Deci indemnizatia mea este buna pt stat doar ca sa mai mulga niste bani de pe urma ei, dar nu am nici unul din avantajele pe care le au salariiile, care sunt de cel putin 5 ori mai mari !!! REVOLTATOR!!!!! oare exista vreo "portita" de a fi platita si altfel decat prin contract de mandat?? ceva de genul tichetelor cadou, bonuri de cumparaturi personale, facturi de utilitati personale (pe care sa mi le deconteze asociatia) ??? comitetul meu ma sustine, dar admin mi-a atras atentia ca tichetele de masa nu se pot acorda decat salariatilor cu c.i.m. !!! daca le-as propune colegilor de comitet decontarea acestor cheltuieli ar aproba, dar iar (ma) intreb: o fi legal?? scrie undeva, in vreo lege, cu subiect si predicat, ce cheltuieli (nu) poate deconta o asoc de proprietari????
Ultima modificare: Marți, 17 Aprilie 2018
prettydaniola, utilizator
Aveti grija, daca nu sunteti proprietar in acel imobil, nu aveti dreptul sa fiti presedinte si automat nu aveti dreptul la indemnizatie!

Alte discuții în legătură

Deducere personala din indemnizatia de presedinte al asociatiei de proprietari prettydaniola prettydaniola Buna ziua, de aproape 3 ani sunt presedintele unei asociatii de proprietari, incasand o indemnizatie lunara neta de 200 lei, in baza unui contract de ... (vezi toată discuția)
Modificare salariu pentru contract partial de la 01 februarie Doinitza58 Doinitza58 Buna ziua, Am doua contracte de munca de cate 2 ore la doua societati diferite cu salariile brute de 1000 lei respectiv 875 lei. In luna ianuarie salariile ... (vezi toată discuția)
Contracte, plati si taxe pt angajarea de personal la asoc. de prop. MrCod MrCod Din legea 230/2007 si HG1588/2007, plus alte informatii de la ANAF, avem concluzia ca in situatia in care nu se lucreaza cu firme, o asociatie de proprietari ... (vezi toată discuția)