Buna ziua,
Bunica mea este mostenitoarea unei cote-parti dintr-o casa plus teren. Cealalta cota-parte apartine surorii acesteia, ce este proprietara in baza unui contract de vanzare-cumparare intre ea si mama lor. Aceasta matusa a renuntat la mostenirea dupa mama. Relatia dintre bunica si sora nu este buna.
Problema este urmatoarea: Bunica a imprumutat certificatul de mostenitor surorii pe vremea cand erau in relatii normale, dar aceasta l-a pierdut.
Fiind emis in vremea comunistilor, p copie ar fi trebuit sa se gaseasca la arhiva Camerei Notarilor, numai ca acestia l-au transmis catre instanta pentru o actiune deschisa de sora bunicii iar instanta nu l-a mai inapoiat. In arhiva instantei nu se gaseste nici macat dosarul.
Intrebarea mea este: Poate fi deschisa o actiune in instanta prin care sa se pronunte o hotarare care sa tina loc de acel certificat? Ar trebui chemata si sora bunicii, dat fiind ca este co-proprietara? Care ar fi procedura de dovada a calitatii de mostenitor?
Va multumesc anticipat!
Buna seara,
Solicitati o copie la Camera Notarilor Publici sau la Arhivele Judetene.
Acolo exista actul ramas la notariatul unde a fost incheiat si vi se poate emite o copie legalizata.
Buna seara.,
Dupa cum spuneam, am incercat aceste demersuri, insa la Camera Notarilor actul nu mai exista. Copia lor fost trimisa catre instanta la cererea acesteia. Instanta nu a mai inapoiat actul catre Camera, iar dosarul nu mai exista. Probabil a fost distrus dupa trecerea a aprox. 30 de ani. La arhivele judetene nu exista nicio copie.
Singura copie "in viata" este in posesia bunicii, dar este partial inteligibila si nu este autentificata.