avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 691 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... somaj
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

somaj

Impreuna cu sotul suntem actionari in parti egale (microintreprindere ) si avem carti de munca pentru care platim contributiile .
Acum suntem in somaj tehnic .
As vrea sa va intreb :
1. Care este procedura de a intra din somaj tehnic direct in somaj ?
2. Ce formalitati trebuiesc indeplinite de catre societate , cu cat timp inainte de data intrarii in somaj ?

Cel mai recent răspuns: Iael , utilizator 11:23, 23 Octombrie 2009
nu se poate renunta la termenul de preaviz de 20 de zile, dar puteti incepe procedura mai repede de data expirarii somajului tehnic, incetare somaj tehnic, procedura anterioara, preaviz.
Dar conform legii in cazul concedierii trebuie sa respectati termenul de preaviz.
In cazul in care ar trebui sa platesc impozitele si taxele aferente celor 20 zile nu m-ar ajuta cu nimic daca somajul ar incepe pe 01 noiembrie .

Nu am mai avut probleme cu ITM pana acum .

Am citit pe forum ca mai sunt situatii in care se intra direct in somaj .
Nu stiu ce intelegeti prin direct in somaj, dar legal orice concediere presupune un preaviz platit de 20 de zile.
Dar, daca dvs nu acordati acest preaviz sanctiunea poate fi o amenda de la ITM, daca va reclamati singur ;) sau poate doar un avertisment daca nu ati mai primit amenzi de la ITM.
Va multumesc pentru raspunsuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Desfacere contract de munca conform 65 (1) Gabriela Negrut Gabriela Negrut situatia este urmatoarea: firma isi restrange activitatea; in urma acestei restrangeri vor fi suspendate 3 posturi, prin urmare se va recurge la concedierea a ... (vezi toată discuția)
Concediere individuala vs colectiva ? oti oti In cazul in care am doar 15 salariati pe o firma (deci sub 20) si vreau sa concediez 6 persoane, e f clar -zic eu -ca nu ma incadrez la art 68 nefiind ... (vezi toată discuția)
Termen emitere decizie concediere colectiva nicusan nicusan Daca o societate cu capital maj. de stat doreste sa faca concedieri colective la anumite locuri de munca, incepand cu sf.anului (31.12.2011) la ce data trebuie ... (vezi toată discuția)