avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1489 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... somaj
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

somaj

Buna ziua!
Am angajat o fata care era in somaj, cu contract determinat pe o perioada de 3 luni, contractul expira pe 17.11.2009, dar datorita situatiei nefavorabile financiar, dorim incetarea acestui contract pe 01.11.2009.
Incetarea s-ar face cu decizia in baza prevederilor art 55 lit b din legea 53/2003.
Intrebarea mea este: daca acest contract inceteaza inainte de termen, si prin acordul partilor, fata isi poate continua somajul? (repet, era in somaj la data angajarii in societatea noastra)
Va multumesc foarte mult pentru ajutor si atentie!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:55, 27 Octombrie 2009
Art. 17 Lg 76/2002 modificata
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii:
- a) le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor;
Daca inceteaza contractul individual de munca cu art 55 lit. b) motivul incetarii este imputabil salariatului.
Art. 5) din normele de aplicare a legii 76/2002 prevede motivele neimputabile salariatului
Fata nu va mai putea beneficia de somaj ptr ca incetarea raporturilor de munca NU s-a facut din motive ce nu tin de persoana sa.
Cu alte cuvinte, si-a dat acordul sa plece.

Cel mai bine ar fi sa-i incetati cu art. 65 (1) , concediere individuala.
In situatia dvs, este singurul articol care ii permite sa continue somajul
Pentru ca la incetarea prin concediere are dreptul la preaviz si 1 salariu compensatoriu, iar preavizul ar depasi data de incetare prin ajungerea contractului la expirare, 17.11.09, v-as recomanda alta solutie. Discutati cu ea si mergeti pe un concediu fara plata pe perioada 1-17.nov si lasati contractul sa expire la termenul stabilit.
Astfel, incetarea CIM cu art 56 lit j , ii va permite sa reia dosarul de somaj anterior angajarii.
Va multumesc! :love2:

Mai am o nelamurire. Atunci cand duc deciziile la ITM, pentru cei care pleaca cu decizia in baza art 55 lit b, duc si cererea acestora scrisa personal de catre persoanele in cauza.
Dar daca duc decizia de concediere individuala, in baza art 65 alin 1, mai trebuie dusa vreo hartie alaturi de aceasta?

:hm:
1. In cazul art.55b: daca decizia de incetare a CIM este semnata de luare la cunostinta de salariat nu mai e cazul sa duceti si cererea lui.
2. In cazul art.65: la decizia de concediere puteti atasa copie dupa actul de desfiintare a locului de munca.
3. De altfel, in ambele cazuri, atat cererea salariatului cat si actul de desfiintare a locului de munca sunt invocate in deciziile de incetare a CIM, ca motive de intocmire a acestora.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea 76/2002 monik monik buna ziua. legea 76 se aplica numai concedierilor colective sau si celor individuale? cazul meu este incetarea CIM prin acordul partilor si doream sa stiu cum ... (vezi toată discuția)
Cum pot primi somaj dupa somaj tehnic? catalin06 catalin06 daca firma la care lucrez se inchide,eu fiind in somaj tehnic pana la data de 01.06.2010,cand pot intra in ajutorul de somaj? am fost anuntati ca de sapt ... (vezi toată discuția)
Refuz primire dosar somaj A2CIA A2CIA Bună ziua, Am fost concediată în urma insolvenţei, decizie trimisă de către administratorul judiciar, în baza articolului 86 al.6 din Legea 85/2006 ... (vezi toată discuția)