avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1019 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Rezerva succesorala
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Rezerva succesorala

Buna! Suntem 2 surori iar parinti mei vor sa faca contract de intretinere cu sora mea, in cazul acesta ce se intampla dupa decesul lor ? Mie imi mai ramane ceva din mostenire ? E nevoie si de semnatura mea cand incheie actul de intretinere cu sora mea ? Ce inseamna asta ,dupa moartea lor toata mostenirea ii ramane la sora mea sau mai am si eu o parte?
Cel mai recent răspuns: Ionut61 , utilizator 10:28, 27 Februarie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu mai aveti nimic.
La decesul părinților, totul revine surorii (daca imobilul respectiv este tot ce au părinții și nu mai există alte bunuri).
Sunt mai multe imobile ,3 proprietati!toate 3 ii revin ei?
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Doar imobilul care face obiectul contractului de întreținere (care se transmite in schimbul întreținerii)
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Contractul de intretinere da nastere unei obligatii de intretinere, in sarcina intretinatorului, debitor al obligatiei contractuale de intretinere.

Cata vreme este respectata obligatia contractuala de intretinere, nu este incidenta sanctiunea rezolutiunii.

Instanta de judecata poate constata si pronunta sanctiunea rezolutiunii,la cererea partii contractante lezate, precum si la cererea succesorilor acesteia.

In caz contrar , contractul este valabil incheiat si produce efecte juridice.

Contractul de intretinere poate fi prezumat o donatie deghizata, daca actul este facut in consideratie mostenitorilor rezervatari ( descendenti, sot supravietuitor, parinti ), ori sub rezerva dreptului de uz , abitatie, uzufruct.

De asemenea, succesorii rezervatari nu trebuie sa isi fi dat acordul anteriori , la momentul incheierii actului ori dupa incheierea actului,intr- un moment ulterior.

Totusi, acest acord nu inlatura prezumtia legala a donatiei.

Imi puteti spune aprocimativ cat m ar costa o consiliere la un avocat? Doar sa pun cateva intrebari!

Alte discuții în legătură

Contractul de intretinere sau testamentul Rapeanu  Mihaela Gianina Rapeanu Mihaela Gianina Daca imi fac un contract de intretinere sau testament si duc batrana la un azil mai sunt obligata sa ii platesc diferenta de contributie? (vezi toată discuția)
Vanzare casa anonim_71 anonim_71 Proprietarul unei case la tara are dreptul sa vanda imobilul prin contract de vanzare-cumparare oricui chiar daca are mostenitori?Sau daca are doi copii si ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cumparare cu sau fara clauza de intretinere stoicagramona stoicagramona Buna ziua, doresc sa aflu daca, contractul de vanzare cumparare poate fi atacat in instanta de catre cumnatul meu, celalalt fiu al socrilor, in cazul de fata ... (vezi toată discuția)