In cazul in care sotul decedat avea un card de salarii la care nu era nimeni imputernicit si sotia descoperind pinul se duce si scoate toti banii de pe acel card mergand pe ideea sa nu fie nimc pe el la data succesiunii si eventul sa nu-l declare ce se poate intampla?La ce fapta se incadreaza? Unde pot anunta sau face plangere?Mentionez ca sat fiica celui decedat din prima casatorie
Nu cred ca fapta constituie infractiune.
E posibil ca acei bani sa fi fost folositi la inmormantare, mai ales ca nu erau prea multi...
Banii ar intra in masa succesorala.
Deschideti procedura succesorala si aratati si acest aspect la notar sau la instanta.
Sa stiti ca si daca defunctul nu ar fi avut card, variantele erau:
1. salariile i s-ar fi platit in mana, si ar fi ajuns in casa (tot la sotie, la o adica).
2. salariile neridicate de la locul de munca (precum si unele ajutoare, prime, concediu neefectuat), se platesc, de obicei, de catre firma sotiei supravietuitoare (nu sta nimeni sa se gandeasca daca are sau nu dreptul sa le primeasca).
Sfatul domnului avocat este foarte bun - veti discuta de aceste salarii in procedura succesorala - informati-va care sunt drepturile dvs. in mostenire, si bunurile.
Nu are sens sa va legati de "formalitati" de genul acesta - si ce daca sotia nu declara decesul la banca? ca doar alte salarii nu vor mai veni pe card, probabil unitatea va anunta decesul la banca, si sotia va avea ceva de descurcat la lichidarile de conturi.
Multumes pentru raspuns.Insa afara de card au mai forst si alte depozite la termen pe care tot actula sotie le-a lichidat.Toti banii au fost bagati in alta banca pe numele actualei sotii si a ficei din aceasta a doua casatorie.Nu au fost folositi la inmormantare unde sa primit ajutor din partea firmei 17 milioane plus multe alte ajutoare pe care toate le-am dat ei si de fapt in afara de sicriu platit de ea eu am suportat totul.Este foatre adevarat ca nu am pastrat nici un act prin care sa dovedesc acetea si sincer nici nu aveam pretentii la nici un ban daca era cinstita si corecta.Cum apartamentul tatalui este cumparat in timpul casatoriei cu mama,iar in urma divortului nu exista partaj deci a ramas tatalui meu. la succesiune tot la mine se va ajunge si daca pana acum as fi cedat in favoarea lor acum sant hotarat sa nu renunt la nimic chiar voi ajunge in instanta daca e cazul.In legatura cu succesiunea imi cunosc toate drepturile si ma voi prezenta si cu un avocat.Inca o data va multumesc dar tot nu sant lamurita daca fapta e infractiune dar voi intreba si avocatul acest lucru
Socotiti jumatate din acei bani si calculati cat va revine si dvs.
Din apartament tot jumate jumate se merge la proces.
Jumatatea sotului defunct intra la mostenire.
Stop , stop , stop! Nu sunt de acord cu dl avocat Lascoschi aici decat daca s-a referit la a socoti jumatate din bunurile sotului decedat ca fiind masa succesorala la care se aplica cotele prevazute de lege pentru mostenitori!
Conform legii 319/1944 sotul supravietuitor are dreptul la 1/4 din partea defunctului sot in cazul in care vine la succesiune in concus cu descendentii directi, adica cu dvs!
Deci trebuie sa faceti calculul in felul urmator : dvs aveti dreptul la 3/4 din partea tatalui dvs in conditiile in care sunteti singurul lui copil. Daca insa mai are si alti copii se va imparti in cote parti egale acel 3/4 , deci veti avea 3/8 (daca mai are o alta fiica cum am dedus din relatarea dvs)B-)
In ceea ce priveste sumele de bani existente in conturile decedatului si transferate de catre sotia sa acestor sume li se aplica aceleasi reguli la dezbaterea succesiunii!B-)
In cazul dvs va recomand calduros sa nu mai pierdeti timpul si sa mergeti la un notar public din raza teritoriala a ultimului domiciliu al defunctului si sa deschideti succesiunea!
SUCCES!
=D>
Succesiune
ContSters238389
Buna ziua, am o intrebare. Unchiul meu a decedat acum 24 ani, iar mama mea a decedat la trei luni dupa unchi, in casa raminind sotia lui ei neavind copii. ... (vezi toată discuția)