avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 437 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cerere hotarare cu mentiunea \"definitiva\" si taxa de ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Cerere hotarare cu mentiunea "definitiva" si taxa de timbru

Buna ziua,
in calitate de "actual/fost" presedinte al asociatiei de proprietari am o nelamurire intr-o cauza civila cu caracter necontencios.
Instanta, printr-o sentinta civila, a admis modificarea in registrul asociatiilor de proprietari a structurii organizatorice a asociatiei noastre.

"Noua conducere" flutura in stanga si in dreapta respectiva hotarare care comporta o stampila cu mentiunea definitiva prin neapelare. Pe stampila este mentionata o data calendaristica cu mult anterioara datei pronuntarii hotararii, iar stampila si semnatura grefierului nu este prezenta pe respectivul document.

La putinele mele cunostinte juridice stiu ca o astfel de stampila este conditionata de existenta la dosar a dovezilor de inmanare/comunicare a hotararii judecatoresti si trebuie sa fie precedata si de o cerere si de taxa de timbru aferenta care se anexeaza la dosar. Consultand dosarul cauzei la arhiva judecatoriei am constatat neindeplinirea tuturor acestor conditii, (dovada de inmanare, cererea eliberare hotarare cu mentiunea definitiva si dovada achitarii taxei de timbru).

Intrebati cei de la arhiva care ar putea fi explicatia au dat din umeri insa printre cuvinte mi-au dat de inteles ca nu este un document original ci mai degraba un fals. Mi-au mai confirmat ca la departamentul de evidente nu exista nici un "document in asteptare".

Va rog sa-mi spuneti care sunt demersurile care trebuie sa le intreprind pentru aflarea adevarului caci asociatia are pe rol doua actiuni cu doi restantieri si suspectez o atitudine partinitoare la adresa asociatiei din partea "noii conduceri". Este acest document un fals? Ce articole reglementeaza falsul si uzul de fals?

Datorita faptului ca nu exista dovada inmanarii hotararii catre asociatie, am voie sa fac apel impotriva acelei sentinte fara sa am riscul invocarii exceptiei ca prematura sau exceptiei tardividatii? Trebuie sa o fac neaparat in numele asociatiei sau in calitate de persoana fizica?

Multumesc anticipat

Cel mai recent răspuns: Username33 , utilizator 18:08, 28 Februarie 2018
Buna seara!

Se face apel in termenul de apel prevazut in lege si in hotararea care se apeleaza.
Partile pot face apel daca considera hotararea instantei de fond nelegala, netemeinica si le este opozabila (au un interes legitim, actual in a declara apelul).

Despre apel, NCPC gasiti aici [ link extern ]

Capitolul II Apelul

Art. 466
Apelul principal. Obiectul
(1) Hotararile pronuntate in prima instanta pot fi atacate cu apel, daca legea nu prevede in mod expres altfel.
(2) Sunt supuse apelului si hotararile date in ultima instanta daca, potrivit legii, instanta nu putea sa judece decat in prima instanta.
(3) Hotararile date in ultima instanta raman neapelabile, chiar daca in hotarare s-a aratat ca au fost pronuntate in prima instanta.
(4) Impotriva incheierilor premergatoare nu se poate face apel decat odata cu fondul, afara de cazul cand legea dispune altfel.
Art. 467
Situatiile in care partea nu poate face apel principal
(1) Partea care a renuntat expres la apel cu privire la o hotarare nu mai are dreptul de a face apel principal.
(2) Partea care a executat partial hotararea de prima instanta, desi aceasta nu era susceptibila de executare provizorie, nu mai are dreptul de a face apel principal cu privire la dispozitiile executate.
Art. 468
Termenul de apel
(1) Termenul de apel este de 30 de zile de la comunicarea hotararii, daca legea nu dispune altfel.
(2) Termenul de apel prevazut la alin. (1) curge de la comunicarea hotararii, chiar atunci cand aceasta a fost facuta odata cu incheierea de incuviintare a executarii silite.
(3) Daca o parte face apel inainte de comunicarea hotararii, aceasta se socoteste comunicata la data depunerii cererii de apel.
(4) Pentru procuror, termenul de apel curge de la pronuntarea hotararii, in afara de cazurile in care procurorul a participat la judecarea cauzei, cand termenul de apel curge de la comunicarea hotararii.
(5) Termenul de apel suspenda executarea hotararii de prima instanta, cu exceptia cazurilor anume prevazute de lege. In aceleasi conditii, executarea se suspenda daca apelul a fost exercitat in termen.
Ultima modificare: Miercuri, 28 Februarie 2018
-ELLA-, utilizator
in respectiva hotarare dreptul de apel este stabilit la 5 zile de la comunicare, ori reamintesc ca la dosar nu exista dovada comunicarii catre asociatie si prin urmare doresc sa stiu daca eu ca "fost presedinte" pot face apel impotriva acelei hotarari

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Instanta s-a pronuntat, cum obþin decizia completa a acesteia? iulian1958 iulian1958 Pe portalul ministerului de justitie am aflat ca Instanta s-a pronuntat (favorabil) intr-un dosar in care sunt parte. Pe acest portal decizia Instantei este ... (vezi toată discuția)
Termen apel - stabilire program vizitare minori DErcan DErcan buna seara sau buna dimineata! intr-un dosar de stabilire program vizitare minori solutia data a fost cu admitere a cererii principale dar cu apel. va rog sa ... (vezi toată discuția)
Apel dupa sapte luni FLORIN172 FLORIN172 MAI AM O ALTA CALE DE ATAC? Am avut un apel pe litigii de munca dupa 7 luni de la sentinta definitiva a Tribunalului T... Motivatia apelului a fost ca ... (vezi toată discuția)