avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 493 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... tainuirea - neanuntarea producerii unui accident de ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

tainuirea - neanuntarea producerii unui accident de munca

daca un sef tainueste un accident de munca care sint urmarile
Ultima modificare: Miercuri, 28 Februarie 2018
POPA GHEORGHE, Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:27, 28 Februarie 2018
Legea ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare stabileste:
-art. 26 Orice eveniment, aşa cum este definit la art.5 lit. f), va fi comunicat de îndată angajatorului, de către conducătorul locului de muncă sau de orice altă persoană care are cunoştinţă despre producerea acestuia.
-art. 27 (1) Angajatorul are obligaţia să comunice evenimentele, de îndată, după cum urmează:
a) inspectoratelor teritoriale de muncă, toate evenimentele aşa cum sunt definite la art. 5 lit. f);
b) asigurătorului, potrivit Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale, cu modificările şi completările ulterioare, evenimentele urmate de incapacitate temporară de muncă, invaliditate sau deces, la confirmarea acestora;
c) organelor de urmărire penală, după caz.
Neanuntarea evenimentelor produse (inclusiv AM) se sanctioneaza cu amenda contraventionala pentru nerespectarea prevederilor de la art.27 al.(1)
-art.39 (5) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 3.500 lei la 7.000 lei încălcarea dispoziţiilor art.7 alin.(4) - (6), art.8, art.11 alin.(1) şi (3), art. 13 lit. q) şi s) şi ale art.27 alin.(1) lit.a) şi b).
Sunt aplicabile in cazul platii amenzii contraventionale in 48 ore prevederile:
-art. 43 (1) Prevederile art. 39 alin. (2)-(9) şi ale art. 40 se completează cu dispoziţiile OG nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare.
(2) Contravenientul poate achita pe loc sau în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii procesului-verbal ori, după caz, de la data comunicării acestuia, jumătate din minimul amenzii prevăzut de lege, corespunzător faptei pentru care a fost sancţionat, inspectorul de munca făcând menţiune despre aceasta posibilitate în procesul-verbal.
Daca neanuntarea AM se refera la persoanele prevazute la art.26 se aplica prevederile din Regulamentul de ordine interioara al firmei.
Ultima modificare: Miercuri, 28 Februarie 2018
POPA GHEORGHE, Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident de munca CORNEA ADRIAN CORNEA ADRIAN Buna ziua. Va rog sa imi spuneti care este cuantumul actualizat al amenzii pentru neanuntarea in timpul stabilit prin lege, a accidentului de munca. Va ... (vezi toată discuția)
Comunicarea accidentului de munca la itm se face cu acordul sau ... cyan cyan Comunicarea accidentului de munca la ITM se face cu acordul sau fără acordul reprezentantului legal al angajatorului? In cazul în care acesta nu este de ... (vezi toată discuția)
Un angajat cu funcție de conducere poate răspunde pentru un accident produs în afara programului său de lucru? 72viorel72 72viorel72 In anul 2015 un angajat din subordinea mea s-a accidentat la locul de munca din cauza nerespectarii modului de lucru prevazut, fapt consemnat de catre ITM ... (vezi toată discuția)