Buna ziua. Am un vecin care mi-a umezit tavanul si refuza sa-si repare instalatia de apa care nu face parte din proprietatea comuna. Va rog sa-mi indicati care ar fi temeiul legal pe care as putea sa-l invoc in instanata astfel incat vecinul sa fie obligat la repararea instalatiei. Nu ma intereseaza repararea prejudiciului.
Ideea era alta....degeaba stabileste instanta un cuantum al prejudiciului pe care, sa zicem ca-l obtin in urma executarii, daca "parata" nu-si repara instalatia.
Nu este obligatoriou ca prejudiciul sa fie stabilit numai de catre instanta de judecata
Si instanta de judecata pentru solutionarea anumitor spete speciale apeleaza la experti tehnici,
financiari contabili,etc
Prejudiciul generat de o inundatie poate fi constatat inclusiv de catre reprezentantii unitatilor de asigurare a imobilelor,care in cazul existentei de asigurari facultative imobile ,la cererea asiguratului executa verificare,deschid dosar de dauna in baza caruia apreciaza un prejudiciu pe care il acorda asiguratului si care urmeaza sa fie recuoperat de catre asigurator prin actiune in regres impotriva persoanei constatata vinovata
Am sa incerc sa fiu mai explicit : expertul desemnat evalueaza prejudiciul, instanta pronunta o hotarare prin care obliga parata la plata prejudiciului, eu obtin plata prin executare, dar surpriza, nu pot folosi banii pentru ca parata refuza in continuare sa remedieze cauza,...si "apa curge".
De aceea am cerut un sfat in determinarea temeiului legal care sa oblige parata si la anihilarea cauzei care a provocat prejudiciul si nu doar la despagubirea acestuia.