avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 892 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Plangere impotriva organului de urmarire penala
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Plangere impotriva organului de urmarire penala

Buna ziua, imi poate cineva explica:
Daca faci o plangere penala impotriva unui politist sau organ de urmarire penala, ca a intocmit un act gresit, intentionat sau nu, in urma caruia ai primit o pedeapsa, poate sa foloseasca in instanta actele intocmite de el ca si proba impotriva ta, sau acele acte nu sunt luate in cosiderare?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: chris_d , utilizator 18:44, 1 Martie 2018
Pentru actele de cercetare întocmite greșit există un control al instantei care a soluționat sau soluționează dosarul penal. Nu se formulează plângere penală împotriva organului de cercetare penală.....
Eu ma refeream la faptul ca organul de urmarire penala(nu procurorul), a indus in eroare procurorul prin producerea acestor greseli in actele intocmite defectuos, ma refer la Art. 280
Cercetarea abuzivă si Art. 268 Inducerea în eroare a organelor judiciare, nu stiu cum functioneaza art 268 in acest caz.
Latura subiectiva pentru infractiunea de cercetare abuziva presupune intentia directa, or dvs ati spus "prin producerea acestor greseli", or greleala nu este incidenta intentiei directe. Cat priveste infractiunea de inducere in eroare a organelor judiciare, elementul material al laturii obiective se refera la sesizarea penala facuta prin denunt sau plangere, or din speta nu reiese ca organul de cercetare penala a facut o sesizare penala, ci organul de cercetare penala face cercetare penala. Cu alte cuvinte, daca doriti sa faceti o plangere trebuie sa va fundamentati pe altceva decat pe cele la care v-ati gandit pana acum.
Pentru o imagine clara, detaliati speta cu lux de amanunte (daca doriti un raspuns cat de cat valid).
Din pacate cunostintele mele in aceasta ramura sunt foarte mici dar pentru a va face sa intelegeti ce vreau defapt sa stiu o sa creez un scenariu si presupun ca organul de cercetare penala a avut intentie si rezulta ca da, se intrunesc elementele constitutive ale infractiunii de cercetare abuziva, si revin la intrebarea mea: poate sa foloseasca in instanta actele intocmite de el ca si proba impotriva mea, sau acele acte nu sunt luate in cosiderare?
Pentru actele de cercetare întocmite greșit există un control al instantei care a soluționat sau soluționează dosarul penal. [...]

Pai v-a raspuns dl avocat in primul mesaj, exista un control judiciar, care opereaza dupa caz, din oficiu (mai rar) sau la cererea partii interesate, in baza codului de procedura penala. Adica, pot fi contestate actele organului de cercetare penala, ale procurorului, ale instantei si asa mai departe. Cum se face in mod concret este mult de povestit. V-am spus, detaliati speta cu lux de amanunte (daca doriti un raspuns cat de cat valid), daca nu, v-ar ajuta suporul unui avocat.

Alte discuții în legătură

Plangere penala - declaratii false Martonze Martonze Bună ziua, În ultimul proces avut, reclamantul a făcut plângere penală împotriva mea, (după demararea procesului), pentru a constitui probe. După 2 ... (vezi toată discuția)
Continut plangere penala- mai lipseste ceva? Roman85 Roman85 ca domnul Prim Procuror sa nu imi respinga si aceasta plangere va solicit sprijinul in sensul de a-mi spune daca am formulat corect aceasta plangere ... (vezi toată discuția)
Mi s-a făcut plângere pentru o faptă pe care nu am comis-o. mai există denunțul calomnios? ContSters452117 ContSters452117 buna seara. o persoana mi-a facut o plangere la politie pentru o fapta pe care nu am comis-o. Este cunoscuta politiei , avand in trecut probleme cu legea. Ii ... (vezi toată discuția)