avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 526 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Mi s-a făcut plângere pentru o faptă pe care nu am ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Mi s-a făcut plângere pentru o faptă pe care nu am comis-o. Mai există denunțul calomnios?

buna seara. o persoana mi-a facut o plangere la politie pentru o fapta pe care nu am comis-o. Este cunoscuta politiei , avand in trecut probleme cu legea.
Ii pot face o plangere pentru denunt calomnios? Mai exista asa ceva in lege?
Multumesc
Ultima modificare: Luni, 1 Ianuarie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: tgeorgescu , utilizator 10:48, 3 Ianuarie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Exista asa ceva, se numeste Inducerea în eroare a organelor judiciare, infractiune reglementata de art.268 cod penal, respectiv (1) Sesizarea penală, făcută prin denunț sau plângere, cu privire la existența unei fapte prevăzute de legea penală ori în legătură cu săvârșirea unei asemenea fapte de către o anumită persoană, cunoscând că aceasta este nereală, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
De obicei Politia daca va constata ca respectivul a mintit sfruntat, se va autosesiza de acest lucru. Retineti: trebuie ca Politia sa poata dovedi ca el a spus ceea ce in momentul respectiv stia ca e o minciuna. Adica daca in momentul respectiv avea motive sa creada ca e adevarat ceea ce a declarat, nu va fi pedepsit. Ca a aflat ulterior ca asa stau lucrurile nu e un temei pentru a fi pedepsit.

De ex. daca a declarat la Politie ca v-a platit prin OLX pentru un produs si nu l-a primit in termen de doua saptamani, putea fi adevarat in momentul respectiv (adica l-a primit abia dupa ce a facut plangere penala).

Doar a minti cu buna stiinta in plangere se pedepseste si trebuie dovedit ca stia ca minte. De ex. daca v-a vazut cu un cutit plin de ketchup in mana, putea crede ca ati omorat pe cineva.
Ultima modificare: Duminică, 31 Decembrie 2017
tgeorgescu, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
De obicei nu-si bate nimeni cuie in talpa pentru ca mai apoi sa se chinuie sa le scoata, adica as spune ca, doar in mod exceptional politia se va autosesiza.
Imi cer scuze pentru deranj.
As putea folosi ca proba chiar declaratia persoanei?

@trandafir2: Pai cele mai multe plangeri pentru inducerea in eroare se sfarsesc cu RUP pentru ca trebuie dovedit judecatorului ca respectivul a intentionat sa minta.

@Georgiana: Nu dvs. trebuie sa probati ci doar sa mentionati motivele care va fac sa credeti ca respectivul a intentionat sa minta (simpla greseala nu se pune).
Ultima modificare: Luni, 1 Ianuarie 2018
tgeorgescu, utilizator

Alte discuții în legătură

Inducerea în eroare a organelor judiciare alex242 alex242 În anul 2019 am avut un vecin voiajor care a locuit doar o lună în bloc ( în chirie). In această perioadă am avut un conflict cu vecinul in cauza si ... (vezi toată discuția)
Plangere penala - declaratii false Martonze Martonze Bună ziua, În ultimul proces avut, reclamantul a făcut plângere penală împotriva mea, (după demararea procesului), pentru a constitui probe. După 2 ... (vezi toată discuția)
Plangere impotriva organului de urmarire penala chris_d chris_d Buna ziua, imi poate cineva explica: Daca faci o plangere penala impotriva unui politist sau organ de urmarire penala, ca a intocmit un act gresit, ... (vezi toată discuția)