avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 952 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cum se invoca exceptia de neconstitutionalitate in ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Cum se invoca exceptia de neconstitutionalitate in cadrul unui proces civil?

Vreau sa invoc intr-un proces civil exceptia de neconstitutionalitate a art. 88 alin. (3), (4) si (5) din OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

Cum se procedeaza?

Am inteles ca un justitiabil nu poate sesiza direct Curtea Constitutionala a Romaniei, invocarea exceptiei putand fi facuta numai in cadrul procesului iar de sesizarea CCR se ocupa instanta de judecata.

Nu am inteles cand poate ridicata exceptia, procesul se afla inca in camera preliminara, ma aflu in faza de raspuns la intampinarea IPJ. o pot face in raspunsul la intampinare?
In plangere am solicitat judecarea in lipsa, nu sunt eu cel implicat in cauza, sunt "avocatul din oficiu" :).

Cum se formuleaza invocarea exceptiei de neconstitutionalitate? Exista o formulare anume?

Nu cunosc daca aceasta exceptie a mai fost invocata si daca exista o Decizie a CCR privind exceptia pe care doresc sa o invoc.

Cum pot afla daca a mai fost sesizata CCR pe aceasta tema?

In cazul in care CCR ar da o decizie favorabila (sa presupunem) dupa emiterea unei hotarari de respingere a plangerii impotriva procesului verbal de contraventie, in instanta de fond sau dupa apel si ramane definitiva, ce se intampla cu hotararea, mai poate fi atacata?
Ultima modificare: Joi, 1 Martie 2018
cyan, moderator
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 10:43, 6 Martie 2018
Ridici cererea prin intampinare sau cerere separata motivata in drept, odata cu intampinarea. O sustii la primul termen. Daca respecta disp. legii 47/1992, instanta trimite cerera ta catre CC. NU o trimiti tu singur, o trimite instanta.
Daca a fost deja admisa o astfel de exceptie, atnci afli in instanta, cererea ta fiind inadmisibila. Cauti in biblioteci legislative asta.
Nu exista formulare anume, dreptul romanesc nu e unul formalist. Trebuie sa spui clar ce text crezi ca e neconstitutional, sa argumentezi ca indeplineste cond. art. 29-33 din legea 47, sa arati ce text din Constitutie incalca si sa argumentezi cum anume.
Hotararea poate fi revizuita.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Am invocat exceptia de neconstitutionalitate in raspunsul la intampinare pe care l-am depus deja la instanta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua! am o speta de drept consitutional pe care, din pacate ... Dorin999 Dorin999 Buna ziua! Am o speta de drept consitutional pe care, din pacate nu o pot rezolva, ma poate ajuta cineva? As fi recunoscator. Speta este urmatoarea: Prin ... (vezi toată discuția)
Tergiversare judecata rrocambole rrocambole Intr-o cauza penala avocatul inculpatuluii ridica o exceptie de neconstitutionalitate pe care instanta o respinge ca fiiind inadmisibila. Avocatul face recurs ... (vezi toată discuția)
Recurs la incheierea de respingere a exceptiei de neconstitutionalitate florindbro florindbro Prin incheierea data de Curtea de Apel Timisoara la data de 01.07.2010 se respinge cererea de suspendare provizorie pana la solutionarea recursului in cadrul ... (vezi toată discuția)