În baza căror documente se pot reține contribuții la STAT? Se pot reține contribuții (impozit pe venit, pentru vechime în muncă și la sănătate) în baza unei CERERI (fără contract de muncă)? Este legal?
De exemplu, la un salariu brut de 1500 de lei se rețin 640 de lei. Ce contribuții intră în calcul?
De la 1 ianuarie 2018, avem următoarele contribuții obligatorii:
- contribuția la pensii pentru condiții normale de muncă, în cotă de 25%, ce este în totalitate în sarcina salariatului;
- contribuția la sănătate, în cotă de 10%, ce este în totalitate în sarcina salariatului;
- impozit pe venit in cota de 10%, ce este in totalitate in sarcina salariatului;
- contribuția asiguratorie pentru muncă, în cotă de 2,25%, ce este în totalitate în sarcina angajatorului.
Contributiile se retine pe statul de plata, in baza legii - Codul Fiscal.
Mulțumesc tare mult.
Să înțeleg că acele contribuții care revin exclusiv salariatului (care prestează servicii fără carte de muncă!) nu se rețin de către Instituție. Instituția reține doar cei 2,25% din remunerația brută, nu-i așa?
Rămân totuși câteva neclarități:
1. În cazul acesta, cum se explică faptul că din 1500 se rețin 620 lei? Remuneratul cu studii superioare rămânând doar cu 880 lei.
2. Să fie oare aceasta explicația pentru faptul că ,,remuneratul la plata cu ora,, nu figurează ca fiind asigurat la sănătate, el neștiind că trebuie să-și plătească singur datoriile?
3.Dacă totuși instituția reține 47,25% de ce remuneratul nu figurează ca asigurat la sănătate, de exemplu? În baza cărui document se rețin aceste contribuții până la urmă?
______
Nu mai înțeleg nimic. Cum este posibil ca o instituție să țină un tânăr la plata cu ora - fără contract de muncă - atâta timp cât acesta are aceeași pregătire profesională precum cei angajați? Angajările în instituțiile educaționale din RO se fac în funcție de gradele de rudenie sau interes ,,politic,,? De ce unii intră ca pe bulevard iar altora li se întind capcane? În ce eră trăim?