avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 410 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... scara blocului
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

scara blocului

La parterul unui bloc mic, de 4 etaje, functioneaza o stomatologie. S-au luat semnaturi de la vecinii ap. de vizavi unde urmeaza sa se deschida un coafor. Pur si simplu te simti asediat si sufocat de pelerinajul zilnic de pacienti/clienti. Mentionez ca ambele ap sint proprietatea celor care s-au deschis firma. Se poate face ceva pt "a aerisi" spatiul comun, recte scara? E proprietate comuna? Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Ruxandra Mihaila , utilizator 18:58, 4 Martie 2018
Scara este proprietate comuna.

O solutie ar fi ca cele doua spatii sa-si faca o intrare/intrari direct din strada/alee daca acest lucru e fezabil si daca vor. Trebuie proiect, aprobari, autoriz de constructie, evident.

Puteti sa ne spuneti ceva mai mult despre "te simti asediat si sufocat de pelerinajul zilnic"? Ce anume va deranjeaza, pe dvs personal? Murdaria, zgomotul, stau clientii in scara sa astepte sa intre, faptul ca sunt persoane necunoscute, ce anume exact? Functie de acestea, pot exista si alte solutii.
Apropo, cu proprietarii respectivelor spatii ati incercat sa abordati subiectul? Cu calm si nu din fuga calului?
Ultima modificare: Vineri, 2 Martie 2018
CipM, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In speta supusa discutiei este vorba despre sediu/punct lucrativ persoana juridica
Conform dispozitii in vigoare HG nr 1588/2007
SECŢIUNEA a 2-a

Repartizarea cheltuielilor pe număr de persoane

Art. 34. - Cheltuielile care sunt determinate de numărul persoanelor care locuiesc în condominiu şi nu pot fi individualizate pe fiecare proprietar pe baza unor dispozitive de măsură se repartizează proporţional cu numărul de persoane care locuiesc sau desfăşoară activităţi în clădire în luna pentru care se calculează lista de plată şi reprezintă cheltuielile asociaţiei pentru: apă rece, caldă şi canalizare; combustibil pentru prepararea apei calde de consum; energia electrică utilizată pentru funcţionarea instalaţiilor comune; colectarea deşeurilor menajere, vidanjare.
Art. 37. - (1) Cheltuielile care sunt determinate de numărul persoanelor care locuiesc în condominiu şi nu pot fi individualizate pe fiecare proprietar pe baza unor dispozitive de măsură se repartizează proporţional cu numărul de persoane care locuiesc sau desfăşoară activităţi în clădire în luna pentru care se calculează lista de plată şi reprezintă cheltuielile asociaţiei pentru: apă şi canalizare; combustibil pentru prepararea apei calde menajere şi a hranei; energia electrică utilizată pentru funcţionarea instalaţiilor comune; colectarea deşeurilor menajere; vidanjare. Modul de repartizare a acestor cheltuieli se stabileşte printr-o convenţie aprobată de comitetul executiv al asociaţiei de proprietari.

(2) Convenţia prevăzută are durată nedeterminată, fiind valabilă pe toată perioada activităţii desfăşurate de deţinătorii prevăzuţi la alin. (1), şi se actualizează periodic, în funcţie de elementele noi care intervin, în funcţie de numărul persoanelor care desfăşoară zilnic activităţi în spaţiul sau apartamentul respectiv, de numărul mediu zilnic de clienţi şi de obiectul de activitate. Numărul acestora se stabileşte de deţinătorul spaţiului şi se certifică de comitetul executiv al asociaţiei de proprietari. Acest număr se utilizează pentru calculul cheltuielilor pe persoană aferente spaţiului respectiv.

(3) Convenţia precizează contribuţia proprietarului la cheltuielile asociaţiei de proprietari, cu privire la consumurile care nu pot fi înregistrate distinct pe fiecare proprietate în cauză şi care sunt determinate de activitatea desfăşurată.

(4) Convenţia completează obligaţiile proprietarului faţă de cheltuielile din cadrul asociaţiei de proprietari menţionate la art. 47 din Legea nr. 230/2007 lit. b)-f).

(5) In situaţia în care, la notificarea scrisă din partea asociaţiei de proprietari, proprietarii spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă din condominiu refuză încheierea convenţiei, sunt aplicabile criteriile stabilite şi adoptate în acest sens de către comitetul executiv al asociaţiei de proprietari prin decizie scrisă şi în baza constatărilor vizuale cu privire la activitatea desfăşurată din punct de vedere al numărului de persoane angajate şi al numărului de clienţi.

(6) In situaţia în care, la notificarea scrisă a proprietarului, conducerea asociaţiei de proprietari refuză încheierea convenţiei, este aplicabil criteriul prevăzut la art. 47 lit. a) sau b) din Legea nr. 230/2007, după caz,cu obligaţia proprietarului de a declara, în scris, numărul persoanelor angajate sau care desfăşoară activităţi în spaţiul său.

Asociatia de proprietari in conventia incheiata cu persoana juridica care desfasoara activitati in condominiu poate impune clauze care sa asigure si sa materializeze interesul pentru mentinerea curateniei in condominiu
Exact modul in care Dvs. ati esentializat, toate acele aspecte laolalta. Problema majora nu depinde de titularii celor doua firme, ci de felul in care administratia gestioneaza/nu gestioneaza relatia locatar/firma. Nu-mi permit sa va retin cu o lunga si incilcita lista de neajunsuri, e o poveste cam ca-n statul paralel. Nu stiu daca adjudecarea spatiului public in folosul beneficiilor pecuniare ale naimitilor blocului, alesi prin vot fara discernamint de persoane majoritatea virstnice (si eu ma prenumar, la 68), cu educatie APACA, noi muncim...,ar mai putea fi corijat intr-un fel. S-au subinchiriat spatii fara a se lua acordul locatarilor, conventia intre administratie si firma e inexistenta etc. etc. Va multumesc foarte mult, nu va pot detalia c-ar fi insolent din parte-mi sa abuzez de rabdare, timp si disponibilitate. Deosebite multumiri, Ruxandra Mihaila

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Femeie de serviciu la bloc ionela77 ionela77 Buna ziua.Va rog sa imi spuneti daca puteti, exista cumva,ceva lege care ma obliga pe mine ca si locatar sa platesc femeie de serviciu pe scara?Avem o femeie ... (vezi toată discuția)
Buna seara. detin un spatiu comercial in chirie la parterul unui ... Ciobanu Eugen Ciobanu Eugen Buna seara. Detin un spatiu comercial in chirie la parterul unui bloc. In acest bloc spatiile comerciale nu sunt pe aceiasi parte cu intrarea in casa scarii, ... (vezi toată discuția)
Unii proprietari din asociație susțin că au cumpărat părți din spațiile comune. cum se poate verifica această afirmație? alexberi alexberi Incerc de cateva saptamana sa gasesc o solutie pentru a urca niste mobila la ultimul etaj al unei cladiri. Accesul la ultimul etaj se poate face doar pe o ... (vezi toată discuția)