avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 446 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... CASS, ANAF si declaratia 604
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

CASS, ANAF si declaratia 604

Buna ziua,

Am vrut sa deschid acest topic pentru ca am gasit erori pe site si un numar mare de oameni dusi in eroare tocmai din cauza unui articol de pe acest site si anume -

"Ce riști dacă nu te înregistrezi la Fisc pentru a plăti CASS, când nu obții venituri" - www.avocatnet.ro/articol_422...

6 Ianuarie 2016 Incepând cu această lună, persoanele fizice fără venituri au o nouă obligație față de Fisc. Mai precis, acestea trebuie să plătească în mod obligatoriu contribuția la sistemul public de sănătate (CASS), nu înainte de a se înregistra în evidențele ANAF privitoare la persoanele fizice care nu realizează venituri. În caz contrar, ele riscă sancțiuni, după cum prevede Codul de procedură fiscală.

Astazi am luat legatura cu cei de la CNAS, CNASCT si ANAF. In articolul de mai sus se precizeaza ca persoanele fizice fara venituri au o obligatie catre fisc, obligatia de a plati in mod obligatoriu contributia la sistemul public de sanatate; si mai mult de atat risca sanctuni daca nu indeplinesc aceste doua lucruri. TOTAL FALS.

Cei de CNAS, CNASCT si ANAF astazi mi-au comunicat ca e total eronat si singurul risc este acela de a nu beneficia de serviciile oferite de sistemul public de sanatate. (in cazul neplatii beneficiezi doar de urgente care sunt gratuite pentru toti cetatenii).

Chiar in unul din articole se precizeaza ca poti plati lunar ORI la nevoie (pe ultimele 7 luni). Din asta reiese ca daca nu doresti sa fii asigurat in sistemul public de sanatate nu ai nici o obligatie si nu risti nimic decat sa nu fii asigurat. Poate ca ma repet; asta mi-au comunicat CNAS, CNASCT si ANAF. Legea este clara; platesti doar daca vrei si ai nevoie lunar ori "la nevoie" pe ultimele 7 luni. Pe intelesul tuturor; daca nu ai nevoie nu platesti, ori, daca ai nevoie poti plati pe ultimele 7 luni ca sa poti beneficia de serviciile publice de sanatate chiar si in 2050.

Cine doreste sa confirme aceste lucruri poate verifica informatiile sunand la CNAS, CNASCT si ANAF (fisc).

Cu acestea fiind spuse, si personal avand nevoie de o asigurare medicala in mod continuu, voi merge in sistemul privat. Nu inteleg de ce trebuie sa fie lumea indusa in eroare cu tot felul de erori scrise pe acest site? Mare parte dintre persoanele in sectiunea comentarii din articolul postat de mine de mai sus deja isi faceau griji cum ca sunt obligati sa plateasca CASS si sa depuna declaratia 604 neavand venituri. Nimic mai FALS.

O seara frumoasa va doresc
Ultima modificare: Vineri, 2 Martie 2018
precious007, utilizator
Cel mai recent răspuns: precious007 , utilizator 06:20, 5 Iunie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună seara,

Ați observat data articolului? Ați citat-o:
precious007 a scris:
6 Ianuarie 2016

Informațiile din articol corespund datei la care a fost publicat. Nu e vina noastră că nu ați introdus cuvintele-cheie potrivite - de exemplu CASS 2017 sau CASS 2018.

În momentul în care s-a schimbat legislația au fost publicate alte articole:
Persoanele care nu realizează venituri şi nici nu sunt coasigurate nu mai sunt obligate la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate (CASS), potrivit unui act normativ intrat astăzi în vigoare. Astfel, aceste categorii de persoane pot opta de-acum între plata lunară a contribuţiei sau doar la momentul spitalizării. În ambele situaţii însă, va fi nevoie de achitarea unei sume consistente către sistemul public de asigurări sociale de sănătate.
www.avocatnet.ro/articol_433...

Sau aici:
www.avocatnet.ro/articol_428...

Sau aici:
www.avocatnet.ro/articol_445...

Și în ianuarie 2018 s-a publicat un articol cu acest subiect, aveți aici ultimele informații:
www.avocatnet.ro/articol_468...


În concluzie, nu ați găsit erori pe site :)

O seară plăcută.
Va multumesc pentru clarificare.

Am observat data, dar dupa ultimele schimbari a sumei catre CASS banuiam ca nu exista nici o schimbare.

Exista un numar de persoane care au postat comentarii relativ recente pe un numar de articole mai vechi care cred ca inca este obligatorie plata catre CNAS.

Au facut o lege mai proasta ca alta. Inainte eram obligati sa platim, dupa cum reiese din articolele mai vechi (probabil ca sute de mii de Romani nu au platit pe vremea aceea) chiar daca erau obligati. Acum au venit cu o lege si mai proasta sa nu zic tampita; Nu mai esti obligat sa platesti CASS insa daca vrei sa beneficiezi si totusi nu ai un venit poti in schimbul sumei de 190 RON sau aproximativ 50 USD. Aceasi intrebare cred ca o au milioane de Romani care nu au un venit. De unde sa scoata aceasta suma care se cumuleaza la 2280 RON pe an, plus servicii care nu sunt decontate de asigurare si alte medicamente, suma se poate ridica chiar si la peste 3000 de lei.

Asta ca si paranteza; Unu la mana. daca nu ai un venit, ar trebui sa mareasca procentajul platit de contribuabilii care au salarii de 3000 - 15000 BRUT, nu sa ceara 10% din salariul minim pentru asigurarea de sanatate unor oameni care oricum sunt amarati si nu au venit. In modul asta ii ajuta pe cei care nu-si permit sa plateasca. O lege total aberanta, la fel ca tara in care traim. La un calcul simplu, un cetatean fara venit plateste pe luna catre asigurarea de sanatate tot atat cat plateste si un salariat cu salariul BRUT de 4000 lei.

ABERANT.

Eu totusi nu inteleg cum poti tu, ca organ de stat, fiscal sau care ar fi el sa crezi ca oameni sunt informati privind toate modificarile astea? Eu personal, lucrand intr-un domeniu cu totul diferit, le vad ca pe niste "dureri" de cap. Nu exista informare, cand mergi la ghiseu nu primesti nici un raspuns concret. De ce nu sunt informati Romanii cand se face cate o schimbare nu pot sa inteleg. E datoria noastra sa ne facem datoria, dar ce ne faceam daca nu existau mijloacele din ziua de astazi. Cum ne informam, si de ce sa pierdem timp noi sa ne informam?

A trebuit sa sun la CNAS, CNASCT si ANAF sa ma clarifice cei de acolo ca eram cat pe ce sa ma duc sa depun declaratia.

In orice caz, multumesc frumos inca odata.
Ultima modificare: Vineri, 2 Martie 2018
precious007, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Si mai aveti in vedere ca in cazul cand va va lua salvarea la urgenta si nu figurati ca fiind asigurat, vi se va deconta doar primele trei zile de spitalizare si apoi veti plati restul.
M-am documentat putin despre asigurarile private, ele nu acopera problemele de sanatate care le avea cel asigurat inainte de semnarea politei. Deci pentru cei cu boli cronice in nici un caz nu pot opta penru asigurare privata. (marea lor parte)

Asta este, ce sa facem. Traim intr-un stat unde si cei fara venituri platesc la sanatate, si platesc tot atat cat platesc cei cu un salariu de 4000 lei brut (1000 USD brut).

Dragi romani :-) cu un salariu de 1162 NET suntem in aceasi oala cu Africa de Nord, China, Koreea de Nord sa nu mai mentionam alte natiuni extraordinar de sarace. Vor pleca toti, si vor ramane bugetarii probabil in tara asta (cei cu vechime binenteles)

Intram in alte subiecte mai serioase si nu are sens.

Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Martie 2018
precious007, utilizator
Buna seara, intreb si eu aici.
Eu nu am venituri nici in 2018 si n am avut nici in 2017.
Daca nu am platit CASS in 2017 cand inteleg ca era obligatoriu, trebuie sa ma astept la instiintare de plata din partea anaf acum in 2018? Sau se aplica legea de acum din 2018 si pt anii trecuti?

Alte discuții în legătură

Cass - persoana cu venituri mici sau fara venituri cristian__2012 cristian__2012 Buna ziua, O persoana care nu are nici un fel de venit dar care are o suma de bani in banca pentru care primeste dobanda se considera ca are venituri ... (vezi toată discuția)
Formularul 604 se poate depune online? precious007 precious007 Buna ziua, Revin cu o intrebare, nu am reusit sa ma clarific dupa ultima mea postare. Formularul 604 se poate depune online? A reusit cineva sa depuna ... (vezi toată discuția)
Plata asigurari Samio Samio Buna ziua. Daca se poate, as dori o lamurire: o persoana care este inregistrata la cnas, cu cardul de sanatate emis, dar are venit lunar sub cel minim pe ... (vezi toată discuția)