Buna seara! Am pus o intrebare in fel si chip dar nu am primit un raspuns, poate daca o reformulez, voi primi lamuriri. In anul 1971, domnul x decedeaza iar cei trei fii ai sai deschid succesiunea. Doi dintre frati renunta la mostenire prin declaratie notariala. Mai tarziu, unul dintre fiii care renuntase, face cerere de retrocedare pe legea 18, fix pentru bunurile imobile la care renuntase. In 1996 decedeaza si el. Unica sa fiica nu deschide succesiunea, nu da declaratie de acceptare sau renuntare dar in 2003 ridica titlul de proprietate al tatalui decedat, desi acesta era renuntator. In 2017 decedeaza si fiica iar in 2018, fiul acesteia devine proprietar printr-un certificat de mostenitor in care se specifica, cum ca mama sa era straina de mostenire prin declaratia fiului data cu o luna inaintea decesului mamei. As dori sa stiu daca este legal ca acest fiu sa fie proprietar pe bunurile imobile la care bunicul sau renuntase si cum este posibil ca mama sa sa fi fost considerata straina de mostenire prin declaratia sa data in fata notarului? Enuntul este destul de alambicat dar daca cineva reuseste sa ma lamureasca, as fi recunoscatoare. Va multumesc
Cine contestă titlul acestuia și în ce calitate?
Cel mai probabil se pune problema din perspectiva moștenitorilor celui care nu a renunțat la moștenirea domnului X, decedat în anul 1971. Însă fiul nerenunțător nu a formulat cerere de retrocedare în baza legii 18, astfel încat nu ar avea dreptul la bunurile imobile în discuție.
Deci, sa inteleg ca, descendentii renuntatorului sunt proprietari intr-adevar pentru simplu fapt ca bunicul lor renuntator a facut cerere de retrocedare. Nu mi se pare foarte drept ceea ce s-a intamplat dar asta-i legea. Va multumesc mult pentru raspuns.
Partaj succesoral
luminel
In 1986 a decedat autorul A.
La 2 luni dupa deces, mostenitorii fii Bsi C dezbat succesiunea la notar, fara sa faca partajul. Fiul D renunta expres la ... (vezi toată discuția)