avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 465 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Inscriere terenuri agricole cumparate cu acte de mana ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Inscriere terenuri agricole cumparate cu acte de mana in registrul agricol

Am cumparat anul acesta mai multe terenuri pentru pasunat.Parcele care nu au fost lucrate de 10 ani.Toate acestea au fost cumparate cu contract de mana + doi martori.Cei de la primarie nu vor sa imi treaca aceste terenuri la mine in registrul agricol pe motiv ca nu am contract de vanzare incheiat la notar .Exista o lege in privinta aceasta? ce as putea face?
Cel mai recent răspuns: MihailZC , utilizator 20:22, 9 Martie 2018
Vă puteți adresa instanței
Exista o lege ... Codul Civil
Art. 885

Dobândirea şi stingerea drepturilor reale asupra imobilelor

(1) Sub rezerva unor dispoziţii legale contrare, drepturile reale asupra imobilelor cuprinse în cartea funciară se dobândesc, atât între părţi, cât şi faţă de terţi, numai prin înscrierea lor în cartea funciară, pe baza actului sau faptului care a justificat înscrierea.

Art. 888

Condiţii de înscriere

Înscrierea în cartea funciară se efectuează în baza înscrisului autentic notarial, a hotărârii judecătoreşti rămase definitivă, a certificatului de moştenitor sau în baza unui alt act emis de autorităţile administrative, în cazurile în care legea prevede aceasta.

Cu alte cuvinte, de fapt nu ati cumparat terenurile respective. In cel mai bun caz, contractele "de mana" pe care le-ati incheiat valoreaza promisiune de vanzare / antecontract si nu contract de vanzare.
Pentru a deveni proprietar, cel mai simplu este sa intabulati dreptul de proprietate pe numele actualilor proprietari cu care puteti incheia apoi un contract de vanzare-cumparare in forma autentica. Daca proprietarii sunt decedati, trebuie dezbatuta mostenirea, intabulati mostenitorii si incheiat contractul cu ei.
Simplu pare treaba cu intabulat + contract la notar dar este foarte costisitor sa intabulez 29 ari costurile sunt duble fata de valoarea terenului si dureaza cel putin 2 luni pana reusesc sa inchei contractul la notar in cel mai fericit caz cand porprietarul traieste.Se poate intampla ca in cele doua luni sa moara proprietarul si sa nu mai apuc sa inchei contracutul.Sa nu mai vorbim de faptul ca in caz de deces mostenitorii sunt imparstiati in toata lumea...
In unele localitati vecine se accepta si contractele de mana la registru agricol.Legea nu este pentru toti??
Multumesc pentru raspuns .Mai astept si alte idei
Ultima modificare: Vineri, 9 Martie 2018
vladq, utilizator
Legea este pentru toti dar unii o incalca. Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declaratie monicah monicah Buna ziua,se poate cu o declararie scrisa de mana ne autentificata numai cu 2 martori sa obtii un teren daca proprietarii terenului nu mai sunt de ... (vezi toată discuția)
Procura suedia cu apostila vanzare locuinta saphirr saphirr Buan ziua! As dori sa stiu daca este valabila o procura legalizata la un notar din Suedia si apostilata, care a fost si tradusa si legalizarea traducerii ... (vezi toată discuția)
Tranzactionare teren arabil fara intabulare si cadastru vladela vladela Buna ziua, Va rog sa imi spuneti cum pot sa cumpar un teren agricol, avand in vedere ca la sate, situatia juridica a majoritatii terenurilor este neclara, nu ... (vezi toată discuția)