Buna ziua,
Ma aflu in situatia in care trebuie sa achit un credit pentru care am girat cu imobilul, debitorul fiind alta persoana.
Debitorul nu a mai platit ratele, iar acum va trebui sa platesc eu creditul ca sa evit executarea sillita.
As avea cateva intrebari:
1. Daca nu reusesc sa achit creditul inainte de a incepe procedura de executare, se mai poate face ceva? Ce se intampla daca achit creditul dupa inceperea procedurii de executare?
2. Ce trebuie sa fac ca sa ma asigur ca dupa achitarea creditului, imobilul va fi scos de sub ipoteca si ca nu vor mai exista riscuri?
3. Pot lua vreo masura in ceea ce-l priveste pe debitorul rau platnic?
Va multumesc anticipat!
Luati legatura cu executorul si incercati sa re-esalonati platile ca sa puteti achita inainte de a se incepe vreo procedura impotriva dvs. Dupa aceea se vor adauga costuri suplimentare legate de procedura. Va puteti intoarce impotriva debitorului pentru rambursarea tuturor cheltuielilor pe care le-ati facut (dovedite cu acte) si eventual daune. De fapt sfatul cel mai important este sa va angajati un aparator acum, care va poate proteja drepturile si inainte si dupa inceperea vreunei proceduri de executare.
In primul rand, multumesc pentru raspuns.
Am incercat deja re-esalonarea platilor si nu se mai poate. Deja se solicita plata integrala a creditului. Colaborez cu un angajat al bancii, care inca nu a dat imobilul catre executor, astfel incat sa achit creditul inainte de a incepe procedura de executare. Mentionez ca nu am primit hotarare judecatoreasca pentru executare silita.
Nu stiu in ce consta procedura, de aici si intrebarea: Ce se intampla daca achit creditul dupa inceperea procedurii de executare?
De asemenea vreau sa ma asigur ca dupa achitarea creditului voi fi in siguranta si ce pot face sa recuperez suma de la debitor.
Multumesc!
Procedura de executare silita urmeaza sa fie de fapt asupra imobilului cu care ati garantat. Puteti opri vanzarea silita consemnand (depunand) suma reprezentand creditul neachitat si costurile de executare. Adica mai mult decat aveti acum de plata. Dupa achitare veti putea chema in judecata debitorul pe care l-ati garantat si ii puteti cere sa va restituie toate cheltuielile pe care le-ati facut si le puteti dovedi cu acte. E mai clar acum?
Va multumesc pentru clarificari!
Mai indraznesc cu o intrebare: De la initierea procedurii de executare, cat timp am la dispozitie sa opresc vanzarea silita a imobilului? Exista o perioada predefinita?
Multumesc
Exista un interval de timp (greu de precizat cu exactitate dar destul de scurt) in care banca comunica executorului datoria si garantia, executorul constata, apoi va trimite somatia de plata. La momentul acesta imobilul dvs are deja interdictie de vanzare notata in cartea funciara....
Aveti 10 (zece) zile de la comunicare sa adresati instantei cerere sa suspende executarea pana la plata esalonata a datoriei intr-un timp de maxim 6 luni. Posibil sa se acorde un termen, posibil sa va respinga actiunea. Fara introducerea acestei actiuni in instanta, executarea propriu zisa (vanzarea silita) incepe in 15 zile de la comunicare. Cam asta ar fi in mare. Retineti, toate aceste comunicari, deplasari, reprezentare (nu cred ca este genul de procedura in care va puteti reprezenta singura) si intocmiri de acte costa bani care se vor adauga la suma totala pe care o veti plati. Nu este neaparat in interesul profesiei mele sa spun asta, dar nu credeti ca ar fi mai ieftin si mai putin stresant sa platiti datoria acum?
In ce priveste a fi in siguranta ca va recapatati banii, cred ca nu mai sunteti in siguranta de mult. Evident puteti cere instantei sa oblige debitorul pe care l-ati garantat sa va restituie tot ce ati cheltuit pentru satisfacerea datoriei sale. Intrebarea mai practica ar fi: daca banca nu a putut colecta aceste fonduri, dvs cum o sa puteti?
Executare silita
naepot
Ipoteze
Creditul este garantat cu ipoteca pe imobilul garantului.
Titularul nu mai poate plati si ajunge la executor.
Garantul este de acord cu vanazarea ... (vezi toată discuția)