avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1031 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... iesirea din indiviziune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

iesirea din indiviziune

in urma succesiunii dupa ambii parinti, am mostenit impreuna cu sora mea un apartament. ce pot face pentru ca sora mea refuza vinzarea, unul dintre copiii mei dorind sa cumpere apartamentul.
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Dutescu , Avocat 22:47, 23 Octombrie 2009
Dupa dezbaterea succesiunii, atunci cand comostenitorii nu se inteleg , se apeleaza la instanta de judecata cu o cerere de iesire din indiviziune, pentru ca fiecrei parti sa ii fie stabilita partea ce i secuvine. Daca este cu putinta, bunul se partajeaza in natura, altfel , bunul se poate vinde . Sau, unul dintre copropriatari poate pastra bunul in toalitate, despagubindu-l pe celalalt.
Intelegind ca dezbaterea succesiunii s-a incheiat, ceea ce urmeaza sa faceti este sa cereti instantei iesirea din indiviziune. In cadrul acestei actiuni puteti cere cumpararea partii surorii dvs. sau puteti participa la cumparare in cazul unei neintelegeri depline, dvs. avand drept de preemptiune ca mostenitor sezinar, daca sora dvs. nu va vrea si ea sa cumpere singura. In aceasta ultima situatie, probabila in caz de actiune in instanta chiar daca acum sora nu vrea sa vanda, veti participa la vanzarea acestuia prin licitatie. (desi aspectul se poate negocia cu sora dvs. si anterior, prezentindu-i, in cazul refuzului de a vinde unui nepot/fiul dvs., partea neplacuta ce va urma, respectiv un proces cu costurile sale si participarea la o vanzare-cumparare prin licitatie).
Iesirea din indiviziune , intrucat exista lipsa de intelegere intre succesori, e de competenta judecatoriei in a carei raza teritoriala se regaseste bunul imobil.

Daca , va exista , finalmente, vreo intelegere intre partile litigante, aceasta poate fi precizata intr-o tranzactie ,act ce imbraca forma scrisa si constituie dispozitivul hotararii judecatoresti.
buna!sotul meu a primit de la tatal lui o bucata de terencare este inca pe numele socrului meu si nu este inca impartit inca cei patru copii, dar noi vrem sa vindem partea care se cuvine sotului meu.problema este ca am primit Extras de Carte Funciara pentru INformare pe care scrie ca terenul este arabil si extravilan.deci nu se poate construi pe el?!insa zona in care e terenul este la cam 1,5-2 km de oras si pe traseul asta saunt construite vile, hoteluri,benzinarie, doua supermarketuri si se mai incepe construire a inca doua.chiar si langa terenul nostru sunt construite 3 vile .deci intrebarea mea este daca se poate trece terenul din extravilan in intravilan?sau se poate obtine autorizatie de constructie pe teren arabil?mentionez ca acum 20 de ani traseul de 2 km intre oras si terenul nostru era livada si azi totusi sunt construite cladiri. va rog sa ma lamuriti,multumesc!
Puteti sa faceti cerere la primarie de intrare in intravilan.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Iesirea din indiviziune,uzufruct viager,vanzare drept mostenit/donat Aneta Marin Aneta Marin Buna ziua Eu si sora avem in proprietate,pe langa dreptul de mostenire in urma succesiunii dupa tata, donatia facuta de catre mama in mod egal,10/16 dintr-un ... (vezi toată discuția)
Actiune iesire din indiviziune teaavram teaavram suntem mai multi mostenitori pe un teren arabil extravilan si o casa cu terenul intravilan aferent, 3 dintre noi dorim sa vindem cota noastra din terenul ... (vezi toată discuția)
Lesire indiviziune mostenire nandu81 nandu81 Buna m-ar interesa cit ar costa o iesire din indiviziune de la mostenire.casa aprox 100mp si teren 754 mp , matusa mea are 50 % iar eu cu sora-mea 50%.problema ... (vezi toată discuția)