Bună ziua. Vă supun atenției următoarea speță: În anul 2008 am încheiat un contract de vânzare-cumpărare, prin care am devenit proprietar asupra unui apartament, cu rezerva dreptului de uzufrcut viager în favoarea vânzătorului. Problema este că am primit acasă citație prin care sunt chemat în judecată de asociația de proprietari, în calitate de proprietar, pentru datoriile la întreținere ce s-au acumulat din anul 2011-la zi, perioadă în care singura persoană ce a locuit în respectivul apartament a fost beneficiarul clauzei viagere (apartamentul fiind de altfel unul cu o singură camera). Recunosc faptul că nu m-am interesat de situația apartamentului, mergând pe încredere în ceea ce privește plata utilităților. Întrebarea pe care o am este care sunt mijloacele ce le pot invoca în apărarea mea, având în vedere că singura persoană care a locuit în respectivul apartament și care a beneficiat de utilități este vănzătorul cu clauză de rentă viageră. Mulțumesc.
Tot nu am inteles...este contract de vanzare cumparare sau de renta viagera?
Clauza este uzufructul viager sau plata rentei?
In principu, nu prea aveti cum sa va aparati.
Potrivit art.735, din Codul Civil "(1) Cheltuielile şi sarcinile proprietăţii revin nudului proprietar.
(2) Atunci când sarcinile şi cheltuielile proprietarului au fost suportate de uzufructuar, nudul proprietar este obligat la rambursarea acestora, iar când uzufructul este cu titlu oneros, nudul proprietar datorează acestuia şi dobânda legală."
Clauza contractului de vânzare este uzufructul viager. Mi se pare profund injust ca eu să plătesc cheltuielile lui de întreținere având în vedere că singura persoană care se foloseste de acel apartament este el, vânzătorul.
Avand in vedere ca,sunteti nud proprietar,conf.art.735(1) NCC cheltuielile si sarcinile proprietatii sunt in sarcina dvs.Nu conteaza dpv.legal cine a folosit acel apartament, dvs. sunteti bun de plata.Puteti invoca in aparare ptr.diminuarea debitului prescriptia extinctiva de 3 ani.