Buna Ziua,
In anul 2007, o persoana fizica imprumuta unei societati comerciale o suma x, si intre parti se incheie si un contract de garantie reala mobiliara, prin care se garanteaza restituirea imprumutului cu doua file CEC. Scadenta imprumutului este cu mult depasita, dar, datorita relatiilor dintre parti, este amanat mereu momentul introducerii la plata a filelor CEC. Totusi, acum o luna, creditorul nu mai rezista, si introduce la plata filele CEC, numai ca aceste file au un format anterior anului 2009, iar banca ezita sa accepte la plata asemenea instrumente.
Stiu ca, conformitate cu Legea 99/1999, contractul de garantie reala mobiliara constituie titlu executoriu.
Intrebari:
1. Se pot investi filele CEC, chiar daca banca nu va aplica pe ele rezolutia "lipsa disponibil"?
2. Se poate investi doar contractul de garantie reala mobiliara?
filele CEC trebuie prelucrate de banca, chiar daca sunt pe format vechi; cata vreme ele sunt conforme regulilor in vigoare la momentul emiterii ele trebuie acceptate de banca;
fara formalitatea refuzului la plata, nu veti putea pune in executare aceste CEC-uri;
in ce priveste contractul de garantie mobiliara, arat ca nu m mai vazut o asemena situatie; de regula aceste contracte se refera la bunuri mobile altele decat CEC-urile sau Bo ; in opinia mea, nu veti putea sa folositi acest contract deoarece exista o procedura speciala care se refera la CEC-uri si care este aplicabila in cauza.
Pentru a putea fi prelucrate file CEC in format vechi, este necesara anexarea documentelor justificative (facturi, contract etc.)
In cazul in care acestea sunt refuzate din lipsa disponibil, se pot investi si executa.
Daca refuzul este de alt gen, nefiind prelucrate de banca, va fi necesara o actiune pe dreptul comun sau o actiune pe procedura speciala reglementata de OG 5/2001 sau OUG 119/2007, dupa caz.
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Este legal????????
OANA GORAN
Am urmatoarea situatie:
Clientul vrea sa-mi dea un CEC in alb(stampilat,semnat...)garantie,iar ptr. marfa care o distribui se acopera cu BO.
In cazul in care ... (vezi toată discuția)
Cec si bilete la ordin
Cent
Un furnizor mi-a comunicat prin curier (fara sa semnez de primire) ca va folosi fila CEC garantie Marti 10.03.2009 cu suma de aferenta unui contract ce a avut ... (vezi toată discuția)