avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 946 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit Am făcut un contract de închiriere printr-o agenție ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

Am făcut un contract de închiriere printr-o agenție imobiliară. E legal refuzul lor de a-l înregistra la ANAF?

Bună ziua! Nu de mult timp am beneficiat de ajutorul unei firme imobiliare pentru găsirea unei chirii în Cluj-Napoca. Am găsit garsoniera, la o primă inspecție părea în regulă. Avea inconveniențe în ciuda cărora am fost totuși convins să semnez contractul, în naivitatea mea, acelea putându-se "remedia pe parcurs". Toate ca toate, în momentul în care am pus în discuție subiectul "fisc" mi s-a spus că acesta ține exclusiv de înțelegerea mea cu propietarul, iar firma urmează să țină al 3-lea exemplar al contractului ca "evidență". Întrebarea mea este, cât de legal este ceea ce se întâmplă? În momentul de față doresc rezilierea contractului pe fondul faptului că nu pot locui în apartamentul respectiv datorită condițiilor precare de întreținere și a lipsei accesului la încălzire. Momentan beneficiez de altă locuință. Agentul imobiliar mi-a recunoscut că a fost prima dată când vede garsoniera și nu era nici el conștient de lucrurile respective. Nu pot numi asta "consultanță de specialitate în vederea închirierii" cum scrie în contractul cu firma, în urma căruia mi s-au perceput 100 euro comision, chiria lunară fiind în valoare de 200 euro. În momentul de față mă găsesc cu banii dați (atât comision, cât și jumătate din garanție după înțelegerea cu propietarul) și cu două contracte întocmite fără vreun beneficiu real. Mulțumesc pentru timpul acordat!
Ultima modificare: Miercuri, 14 Martie 2018
Manuela Rășină, administrator
Tot pe baza unei intelegeri cu proprietarul aveti posibilitatea de a rezilia contractul de locatiune
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Agentia imobiliara nu are obligatia sa verifice daca proprietarul inregistreaza sau nu contractul la ANAF si nici sa medieze intre chirias si proprietar dupa data incheierii contractului de inchiriere.
Să înțeleg că este perfect normal ca agenția să promoveze apartamente fără cunoaștere de cauză? Sunt în stare să facă din țânțar armăsar neavând idee despre ce vorbesc? Întreb doar ca să știu pe viitor să mă feresc, că banii nu îi mai văd înapoi, m-au convins. Ar fi mai ok să nu își asume nimic, nici măcar experiența în domeniu. Am dat un ban bazându-mă pe asta.
Din povestea relatata, se pot extrage urmatoarele ipoteze si concluzii:
- agentia imobiliara nu poate fi raspunzatoare pentru neinregistrarea contractului la ANAF, aceasta fiind atat o obligatie, cat si o capacitate rezervata exclusiv proprietarului. Totusi,
- inregistrarea contractului este obligatorie, neindeplinirea acestei obligatii putand primi o sanctiune contraventionala sau chiar penala.
- daca aveti contractul in forma scrisa, inregistrarea la ANAF nu ii va da mai multa forta juridica, iar daca acesta poarta si semnatura agentului imobiliar, aveti deja in posesie un contract perfect valabil.
- lipsa accesului la incalzire este motiv suficient pentru rezilierea contractului din culpa (vina) proprietarului, ca atare, garantia ar trebui sa va fie restituita in totalitate.
- agentia imobiliara trebuia sa va prezinte oferta in forma scrisa (hartie sau email), sa semneze un contract pentru serviciile de consultanta si sa va emita factura si chitanta pentru suma platita drept comision. Totusi, obligatia agentiei se întinde pana la momentul semnarii contractului de inchiriere, starea imobilului, in cazul acceptarii ofertei, nefiind raspunderea acesteia.
Incercati sa va folositi de aceste pârghii/puncte slabe ale lor si sa incercati sa negociati restituirea intregii garanții, "fortand" si agentia imobiliara sa se implice, mai ales daca aceasta nu a respectat condițiile obligatorii (contract, factura, chitanta).
Succes,
Avocat Silviu Hristodorof
Ultima modificare: Miercuri, 14 Martie 2018
Silviu Hristodorof - Cabinet de Avocat, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi chirias sonias sonias la rubrica evacuare chirias am descris situatia incompleta, deoarece verisoara mea care este in cauza nu mi-a furnizat toate detaliile. Verisoara mea ... (vezi toată discuția)
Contract inchiriere reziliat Iael Iael Buna ziua , S-a incheiat un contract de inchiriere si s-a platit comisionul agentiei care a intermediat . Ulterior (dupa 3 zile )chiriasul care intentiona ... (vezi toată discuția)
Frauda si inselaciune prin intermediul agentiei imobiliare Irina2401 Irina2401 Am apelat la serviciile agentiei imobiliare pentru a inchiria o garsoniera in Brasov. Dupa ce m-am hotarat asupra imobilului, am semnat contractul de ... (vezi toată discuția)