Să înțeleg că este perfect normal ca agenția să promoveze apartamente fără cunoaștere de cauză? Sunt în stare să facă din țânțar armăsar neavând idee despre ce vorbesc? Întreb doar ca să știu pe viitor să mă feresc, că banii nu îi mai văd înapoi, m-au convins. Ar fi mai ok să nu își asume nimic, nici măcar experiența în domeniu. Am dat un ban bazându-mă pe asta.
Din povestea relatata, se pot extrage urmatoarele ipoteze si concluzii:
- agentia imobiliara nu poate fi raspunzatoare pentru neinregistrarea contractului la ANAF, aceasta fiind atat o obligatie, cat si o capacitate rezervata exclusiv proprietarului. Totusi,
- inregistrarea contractului este obligatorie, neindeplinirea acestei obligatii putand primi o sanctiune contraventionala sau chiar penala.
- daca aveti contractul in forma scrisa, inregistrarea la ANAF nu ii va da mai multa forta juridica, iar daca acesta poarta si semnatura agentului imobiliar, aveti deja in posesie un contract perfect valabil.
- lipsa accesului la incalzire este motiv suficient pentru rezilierea contractului din culpa (vina) proprietarului, ca atare, garantia ar trebui sa va fie restituita in totalitate.
- agentia imobiliara trebuia sa va prezinte oferta in forma scrisa (hartie sau email), sa semneze un contract pentru serviciile de consultanta si sa va emita factura si chitanta pentru suma platita drept comision. Totusi, obligatia agentiei se întinde pana la momentul semnarii contractului de inchiriere, starea imobilului, in cazul acceptarii ofertei, nefiind raspunderea acesteia.
Incercati sa va folositi de aceste pârghii/puncte slabe ale lor si sa incercati sa negociati restituirea intregii garanții, "fortand" si agentia imobiliara sa se implice, mai ales daca aceasta nu a respectat condițiile obligatorii (contract, factura, chitanta).
Succes,
Avocat Silviu Hristodorof