avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 435 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Desfiintare asociatie, ce se intampla cu banii din cont
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Desfiintare asociatie, ce se intampla cu banii din cont

Buna ziua,
In anul 2008 in institutia (de stat) in care lucram s-a infiintat Asociatia salariatilor cu unicul scop de a participa la programul de privatizare care se preconiza. Privatizarea nu a avut loc. Anul acesta este prima data cand se convoaca o adunare generala, scopul declarat fiind desfiintarea asociatiei.Majoritatea membrilor sunt pensionari si o parte decedati. Am aflat acum ca un fost coleg a donat/ lasat mostenire asociatiei o suma generoasa. ( nu stiu suma, nu stiu daca a pus conditii).
Intrebarea mea este : Ce se intampla acum cu acesti bani ? ce lege ar trebui sa citesc sa aflu?
In discutia purtata am aflat ca banii nu se vor intoarce la mostenitori ci ar trebui dati altei asociatii cu un profil similar. E legal ?
Ma intereseaza deoarece pe actele finale va fi si semnatura mea si nu vreau ca peste ani sa ma intrebe cineva cum s-au plimbat banii prin conturi si s-au transformat intr-o vila in cine stie ce insula.
Sedinta va fi la sfarsitul lunii martie. Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 01:22, 15 Aprilie 2018
OG 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii -cap.IX Dizolvarea si lichidarea
asa este, la lichidare banii ramasi trebuie donati unei alte ONG cu scop similar, nu se pot distribuie la membri. In schimb daca acel fost coleg facuse o donatie sau legat cu sarcina, in functie de clauzele din act se poate vedea daca nu se poate reversa acel transfer de bani si sa anunga la mostenitori, ca poate a pus ceva clauza valabila de conditionare...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Profit la o asociatie non profit? Ramona24 Ramona24 Buna ziua, O asociatie fara scop patrimonial primeste o finantare neramburasbila. Din acesti bani/finantare realizeaza un proiect cultural. Faptul ... (vezi toată discuția)
Strangere de fonduri firilacroco firilacroco Buna ziua, Eu alaturi de doi colegi ne-am calificat la un concurs international de informatica in Statele Unite. Bineinteles ca nu avem de unde sa ne platim ... (vezi toată discuția)
O asociație dorește sa ajute un membru cu o donatie Ralexandra09 Ralexandra09 Buna ziua. Va rog să mă ajutați cu un răspuns. O asociație cu profil medico sanitar (unde se strâng bani din donații pentru diverse aparate, consumabile ... (vezi toată discuția)