avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 868 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum poate ceda soțul supraviețuitor cota sa din ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum poate ceda soțul supraviețuitor cota sa din moștenire unuia dintre fii?

Apartamentul parintilor a fost cumparat in timpul casatoriei de tata si mama si vreau sa intreb dupa succesiune intre mine tata si frate ,tata poate ceda partea lui unui fiu prin donatie sau trebuie facut contract de vanzare-cumparare Multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 14 Martie 2018
Manuela Rășină, administrator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca primeste bani de la fiul respectiv, poate sa ii faca vanzare.
Daca nu primeste bani si doreste pur si simplu sa ii faca acea cota cadou, poate face donatie.
Daca vrea ca fratele sa il intretina pentru restul vietii, in schimbul cotei, poate face contract de intretinere.
Daca vrea ca fratele sa ii achita lunat o suma de bani, in schimbul cotei, poate face un contract de renta viagera.
Exista n variante, toate posibile. Depinde de vointa partilor si de situatia reala.
Multumesc din suflet pentru raspuns
Cat sta actul in picioare insa, depinde de respectarea rezervei celuilalt copil daca actul e gratuit.
Mai bine ne spuneti exact care e scopul urmarit de act, ce se doreste.
Cota-parte din dreptul de proprietate poate fi transmisa catre dumneavoastra cu titlu gratuit (donatia este scutita de impozit ), ori cu titlu oneros(prin contract de vanzare-cumparare, prin contract de intretinere).

Donatia reprezinta o liberalitate, un act cu titlu gratuit, care poate fi supus desfiintarii(reductiunii), la cererea fratelui dumneavoastra.( acesta are calitatea de mostenitor rezervatar ).

Contractul de vanzare-cumparare reprezinta un act de donatie mascata, deghizata, daca nu se plateste pretul vanzarii.(element ce tine de esenta acesteia, trebuind sa fie sincer, real si serios).

De asemenea, contractul de vanzare-cumparare se prezuma a fi o donatie deghizata, cata vreme fratele dumneavoastra nu si-a dat acordul, in vederea perfectarii, acord prealabil, concomitent sau ulterior incheierii actului de vanzare-cumparare.

Contractul de vanzare-cumparare este apreciat drept donatie deghizata daca s-a facut cu instituirea unui drept uz, uzufruct, sau abitatie, in favoarea instrainatorului.

Prin urmare, înstrăinarea cu titlu oneros poate fi prezumată ca fiind donație daca ea are ca dobânditori pe descendenți, indiferent de grad, pe ascendenții privilegiați și pe soțul supraviețuitor. Lesne observăm că aceste categorii de persoane reprezintă tocmai moștenitorii rezervatari pe care legea îi instituie.

Legea prevede și posibilitatea ca, anterior, concomitent sau ulterior încheierii contractului prin care se înstrăinează respectivul bun, oricare dintre beneficiarii prezumției cuprinse în art. 1091 alin 4 NCC să poată „consimți” la înstrăinare.

Va sugerez sa incheiati un contract de intretinere, iar intretinerea sa fie prestata efectiv.



Ultima modificare: Joi, 22 Martie 2018
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract vanzare-cumparare sau intretinere ? isav007 isav007 Buna ziua. Tatal meu doreste sa-mi cedeze mie partea lui de mostenire primita in urma succesiuni dupa mama mea. Tinand cont ca mai am frati care nu vor fi ... (vezi toată discuția)
Am încheiat cu tata un contract de vânzare-cumpărare cu uzufruct viager. poate fi prezumat a fi donație? Acad1 Acad1 Eu cu tatăl meu am incheiat un contract de vanzare-cumparare cu rezerva uzufructului asupra unui teren si a unui imobil. Mai am un frate si sotia ... (vezi toată discuția)