Buna ziua !
In urma cu 3 luni a decedat tatal meu, cauza decesului fiind inecul accidental , care avea 2 credite unul cu ipoteca pe casa in care locuiesc si al doilea de nevoi personale,la momentul intocmirii creditelor a incheiat si asigurarile de viata aferente fiecarui credit. Dupa nefericitul eveniment am contactat firma ASIBAN , ca acolo erau amandoua asigurarile intocmite,unde mi s-au cerut diverse acte printre care si alcolemia decedatului si am fost avertizata ca daca aceasta depaseste 0,8 la mie nu vor fi despagubite sumele. Intrebarea mea este :Care este baza legala care reglementeaza aceasta valoare in domeniul asigurarilor de viata? Au o baza legala pentru o asemenea valoare ? (eu stiam ca aceasta este la rutiera doar)
Sunteti in posesia respectivelor polite de asigurare?Pentru ca este necesar sa parcurgeti excluderile la plata existente.De acolo trebuie pornit.
Cu siguranta exista si referirea la acest aspect.Recunosc faptul ca nu inteleg cauza decesului(nu cunosc acel termen medical).
Daca betia a fost cauza decesului sau a existat legatura de cauzalitate....asiguratorul nu va despagubi.
Am cautat termenul...nu am citit "inec".
Aveti nevoie de ajutorul medicilor pentru a demonstra ca alcoolul nu a avut nicio legatura...
Multumesc pentru raspunsuri!
Sunt in posesia politelor ,una este doar o foaie semnata de catre tata in care e precizat doar ca e de acord cu termenii politei (pe care sigur nu a primit-o au fost foi la gramada semnate) iar cealalta polita are un singur paragraf in care se face referire la subiect ceva de genu:nu se despagubeste daca asiguratul sufera un accident aflat sub influenta alcoolului (nimic legat de valoarea alcolemiei). In ceea ce priveste decesul mai exact s-a inecat cand inota intr-un lac, cauza decesului in autopsie a fost insuficienta cardiorespiratorie si mai e trecut ceva de genu asfixiere mecanica prin submersie in apa.Alcolemia a iesit pana in 1 la mie deci diferenta e foarte mica ,din acest motiv sunt atat de interesata de regelementarea legala asupra limitei pe care ei sustin ca au facut-o ce de la comisia asiguratorilor si ca e batuta in cuie.Acum nici nu stiu ce sa mai zic tata era un inotator de exceptie si eu am o mare dilema asupra evenimentului , sa fie oare o alcolemie pana in 1 la mie suficienta pentru a nu mai inota si a se ineca.
Influenta alcoolului nu este directa asupra decesului ci poate fi o cauza de euforie/inconstienta/lentoare in reactii, oricare sau toate putand influenta o actiune care favorizeaza producerea accidentului.
Nu exista baza legala a alcoolemiei in cazul asigurarilor de viata si insasi termenul folosit nu se refera la aceasta:"sub influenta alcoolului" insemnand orice valoare stabilita in actele constatatoare ale decesului. Acum, functie de actele pe care le aveti, va trebui demonstrat ca alcoolul nu a fost un factor determinant in producerea accidentului.
Din pacate, sunt inserate tot felul de clauze in acest tip de contracte, multe dintre ele fiind abuzive, pentru ca, in cazul in care se formuleaza o cerere de despagubire, sa nu se plateasca. Avand acel articol din contractele de asigurare, afirma de asigurari nu va despagubi pe cale amiabila si va trebuio sa cautati un avocat care sa cunoasca domeniul acesta ( apreciez eu ca merita sa va bateti, avand doua credite, din care unul ipotecar).