avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 743 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... despagubire asigurarea de viata
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

despagubire asigurarea de viata

Buna ziua !
In urma cu 3 luni a decedat tatal meu, cauza decesului fiind inecul accidental , care avea 2 credite unul cu ipoteca pe casa in care locuiesc si al doilea de nevoi personale,la momentul intocmirii creditelor a incheiat si asigurarile de viata aferente fiecarui credit. Dupa nefericitul eveniment am contactat firma ASIBAN , ca acolo erau amandoua asigurarile intocmite,unde mi s-au cerut diverse acte printre care si alcolemia decedatului si am fost avertizata ca daca aceasta depaseste 0,8 la mie nu vor fi despagubite sumele. Intrebarea mea este :Care este baza legala care reglementeaza aceasta valoare in domeniul asigurarilor de viata? Au o baza legala pentru o asemenea valoare ? (eu stiam ca aceasta este la rutiera doar)
Cel mai recent răspuns: nucu$ , utilizator 20:17, 12 Noiembrie 2009
Inteleg altfel acest termen:sub influenta alcoolului.Adica daca as avea o problema de acest gen,as sustine urmatorul lucru:nu este suficient sa existe concentratie de alcool,mai trebuie ca aceasta sa afecteze persoana,adica sa determine producerea unui eveniment,care in lipsa alcoolului nu s-ar fi produs.
Cata vreme din actele medicale reiese cauza decesului(alta decat starea de ebrietate)niciun asigurator din lume nu poate refuza plata.
Mai mult,excluderea nu se refera la o anumita concentratie,ci este un termen general.
De asemenea,orice excludere in ceea ce priveste asigurarile(de orice tip)are fundamentare legala.
Sustineti-va punctul de vedere in scris si prezentati toate actele necesare.
Mult succes!


Ultima modificare: Duminică, 25 Octombrie 2009
ContSters76710, utilizator
Buna ziua.As vrea sa va intreb ce ati rezolvat cu cei de la asigurari?Mentionez ca sunt intr-o situatie asemanatoare.Am si eu o intrebare,daca se poate.Am gasit aceste discutii in urma cautarilor ce la fac pentru a intelege daca ceea ce mi se intampla e tzeapa sau o metoda de a evita sau sunt sanse sa fie corect(mai putin probabil).Cazul suna asa:
Barbat in varsta de 40 de ani,moare prin inec,sub influenta bauturilor alcoolice,incercand sa salveze o fata de 18 ani ce cazuse de pe sky-jet.Precizez ca vorbim de o persoana atletica,perfect sanatoasa, 1,90m,aprox 100kg.

Dar nu se beneficiaza nici de indemnizatia de asigurare de viata?Invoca un oarecare articol ce te duce la o suma de ras(1192Ron) pentru deces in urma consumului abuziv de alcool,stupefiante si…Rezolutia procuraturii spune clar:moarte prin inec,asfixie mecanica,stop cardio-respirator,nefacand nici legatura de cauzalitate cu starea de alcoolemie.Valorile alcoolemiei variaza in functie de mai multi factori: gradul alcoolic, cantitatea ingerata in raport cu varsta si cu greutatea corporala a subiectului, momentul ingestiei (pe nemancate sau in cursul unei mese) si natura alimentelor ingerate in acelasi timp cu alcoolul, sexul si starea de sanatate a subiectului.Exista, in functie de alcoolemie, stari de ebrietate usoare (0,5 - 1,5‰), medii (1,5 - 2,5‰) si avansate, dar modificarile pot fi foarte diferite de la o persoana la alta aflata in aceeasi stare, tinand cont mai ales de obisnuinta de a consuma bauturi alcoolice.

Oare vad eu diferit sensul cuvintelor:deces in urma consumului abuziv de…?
trebuie sa cititi cu atentie conditiile de asigurare, sa vedeti in special capitolul excluderi. Daca la excluderi este mentionat cazul d-voastra atunci nu putei incasa despagubiri. Rsapunsul nu il gasiti in lege ci in conditiile de asigurare
Daca in clauzele/conditiile contractului de asigurare este prevazut ca nu se despagubesc accidentele care au loc sub influenta bauturilor alcoolice (alcoolemie intr-un anumit procent difera de la asigurator la asigurator pentru ca sunt liberi sa stabileasca conditiile) atunci eu inteleg ca nu se va despagubi, indiferent daca alcoolul a fost sau nu cauza decesului. Deci atentie la formulare "au loc sub influenta alcoolului" nu este acelasi lucru cu "sunt cauzate de consumul alcoolului".
De exemplu in asigurarile de avarii auto facultative (CASCO) exista excludere expresa: nu se despagubesc daunele daca la momentul producerii accidentului conducatorul auto se afla sub influenta bauturilor alcoolice. Pe mine nu ma intereseaza daca accidentul s-ar fi produs chiar daca conducatorul nu ar fi fost baut, sau ar fi avut un anumit nivel de alcoolemie.

Dar avand in vedere cele doua credite etc. puteti incerca o actiune in pretentii. Instantele noastre sunt pline de surprize si poate un aparator bun ii convinge ca aveti dreptate.
Pe langa raspunsurile utile/corecte primite de la colegi, observ ca aveti privilegiul de a nu fi exclusa din asigurare producerea evenimentului cand asiguratul se afla sub influenta consumului de alcool, ci numai o despagubire diminuata (mai mica decat suma/indemnizatia de deces).Probabil in articolul din conditii/clauze veti gasi si indicii limita privind alcoolemia, pentru care se platesc anumite indemnizatii.
Daca acea conditie este privind decesul din cauza(nu sub influenta) consumului excesiv de alcool, aveti toate sansele de a beneficia de indemnizatia maxima , intrucat cauza decesului este cu totul alta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Refuz de despagubire pentru alcoolemie de 0.02 la % dpasztor dpasztor Am imprumutat masina unui prieten care a avut accident grav in germania. La recoltarea probelor biologice s-a stabilit o alcoolemie de 0,02 % in ... (vezi toată discuția)
Recalcularea alcoolemiei dorin_florea dorin_florea Am avut in urma cu 1 an un o problema, un accident. trebuie sa recunosc ca eram sub influenta bauturilor alcoolice, dar, problema este ca aparatul etilotest ... (vezi toată discuția)