avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 570 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Atac act. necorespunzator
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Atac act. necorespunzator

Buna ziua,

Am primit un raspuns la petitie de la o institutie, insa raspunsul nu este conform cu realitatea. Stiu ca pot ataca actul la instanta de contencios administrativ. (Legea 554/2004)

Termenul de atac este de 15 zile sau 30 de zile?
Sa ma adresez direct instantei, sau sa ma mai adresez odata catre institutia respectiva pentru reglarea situatiei?
Cel mai recent răspuns: sebastian-barbulescu , utilizator 08:08, 16 Martie 2018
Stimati av. Bărbulescu Ion și Dan Popescu,

Am recitit Legea nr. 554/2004 a contenciosului adminsitrativ și OG 27/2002 privind reglementarea activității de soluționare a petițiilor, și am constatat următoarele:

1) Conf. art. 1, alin. 1
Orice persoana care se considera vatamata intr-un drept al sau ori intr-un interes legitim, de catre o autoritate publica, printr-un act administrativ sau prin nesolutionarea in termenul legal a unei cereri, se poate adresa instantei de contencios administrativ competente, pentru anularea actului, recunoasterea dreptului pretins sau a interesului legitim si repararea pagubei ce i-a fost cauzata. Interesul legitim poate fi atat privat, cat si public.

2) Conf. art. 7 alin. 1
Inainte de a se adresa instantei de contencios administrativ competente, persoana care se considera vatamata intr-un drept al sau ori intr-un interes legitim printr-un act administrativ individual trebuie sa solicite autoritatii publice emitente sau autoritatii ierarhic superioare, daca aceasta exista, in termen de 30 de zile de la data comunicarii actului, revocarea, in tot sau in parte, a acestuia.

3) Conf. art. 11 alin. 1
Cererile prin care se solicita anularea unui act administrativ individual, a unui contract administrativ, recunoasterea dreptului pretins si repararea pagubei cauzate se pot introduce in termen de 6 luni

Rezolvarea situației:

Fiindcă răspunsul ce mi l-a dat instituția nu este conform cu realitatea, mă pot adresa instanței de contencios administrativ (art. 1 alin. 1 Lg 554/2004), dar mai intai să mă adresez din nou instituției publice ce mi-a dat răspunsul necorespunzător cu o nouă petiție ca în termen de 30 de zile aceasta să revoce actul emis anterior în tot aratand ca actul emis de instituție nefiind corespunzator cu realitatea. (art. 7, alin. 1 Lg 554/2004).
Dacă în termen de 30 de zile institutia nu repară situația prin revocarea actului necorespunzator cu un alt act conform realitatii, mă pot adresa instanței competente de contencios administrativ.

Așa voi face, ma adresez din nou institutiei cu o noua petitie solicitand sa reglementeze eroarea, azi mă adresez cu o nouă petiție.

Întrebare:
- Termenul de 6 luni prev. de art. 11, alin. 1 din Lg 554/2004, de cand se ia în calcul?
a) De la data de 06.03 - cand am primit răspunsul eronat.
b) De la o noua dată când voi primi din nou un răspuns necorespunzător, să presupunem data data de 16-17 aprilie).

Nu voi aștepta să treacă 2-3-4-5 luni, voi face imediat când primesc din nou un răspuns necorespunzător cu realitatea, dar intreb ca pe viitor să știu ce am de făcut fără a mai reveni cu o nouă intrebare.

Vă mulțumesc mult pentru răspunsurile oferite.

Ultima modificare: Vineri, 16 Martie 2018
danaa1, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sfatul meu este să îi puneti in in tema ca ii veti acționa în instanță dacă până la data cand se împlinesc 30 de zile de la data primirii răspunsului eronat.
Mai mult pregătiți actiunea fiind evident ca nu vor raspunde in acest termen dar in instanța prin asta se dovedește reaua lor credinta având astfel sanse mai multe pentru un castig de cauza in favoarea dumneavoastra. Precizați faptul că solicitați si obligarea la plata cheltuielilor de judecată ce se vor ocazional cu un eventual proces.( În acea revenire)
Cu stima!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Daune morale se poate cere? _Alin_ _Alin_ Conform Legii Contenciosului Administrativ (Lg 554/2004, art 1), se prevede urmatoarele: (1) Orice persoana care se considera vatamata intr-un drept al sau ... (vezi toată discuția)
Raspuns petitie adi68pop adi68pop Buna seara Cui trebuie sa ma adresez daca o institutie publica (OPC) nu mi-a raspuns in termenul de 30 zile la o petitie scrisa și nici nu mi-au transpis un ... (vezi toată discuția)
Sesizare la primarie fara raspuns iuliy iuliy Buna ziua. As dori sa aflu ce trebuie sa fac daca in urma unei sesizari depuse la primarie nu mi sa dat un raspuns. Mentionez ca a trecut 2 luni de la ... (vezi toată discuția)