avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1247 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Stabilirea domiciliului in alta tara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Stabilirea domiciliului in alta tara

Buna ziua,
Se da urmatoarea situatie: copil de 1 an jumate, parintii necasatoriti insa tatal a recunoscut paternitatea.
Cum as putea sa plec din tara si sa imi stabilesc domiciliul in afara tarii impreuna cu copilul? Banuiesc ca este nevoie de procura pentru parasirea tarii. Daca reusesc sa obtin procura respectiva, tatal copilului poate face vreun demers legal ca sa ma oblige sa ne intoarcem in tara sau, mai rau, sa obtina custodia copilului? Eu as incalca legea in vreun fel?
Multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: shirona , utilizator 22:43, 21 Septembrie 2020
Buna seara,
Tatal poate cere stabilirea unui program de vizitare a minorului dar nu va poate obliga sa va intoarceti.
Daca tatal nu vrea sa va dea procura va puteti adresa instantei sa se pronunte o sentinta care sa suplineasca acea procura.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In mod normal, in caz de neinteleegri intre parinti pe acest aspect, locuinta minorului se stabileste/schimba doar prin instanta.

Daca nu va da procura pt parasirea temporara a tarii, e clar ca tatal nu ar fi de acord cu stabilirea domiciliului minorului in afara tarii.

Pt suplinirea acordului tatalui, aveti la dispozitie tot o actiune in instanta, dar acest acord a fi unul temporar, cu indicarea locatiei, datei si a perioadei. Daca nu va intoarceti cu minorul in tara vor aparea probleme.

Asa ca fie incercati sa il convingeti, fie daca sunteti hotarata sa stabiliti domiciliul in strainatate luati legatura cu un avocat care sa va explice iin ce consta exact asta si ce demersuri tb sa faceti.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu plecati din tara fara acordul tatalui, caci veti fi acuzata de rapire. E normal si civilizat sa plecati cu lucrurile clarificate si in conditii de legalitate. Daca gasiti un contract de munca si o locuinta, ii solicitati tatalui acordul si daca nu e de acord, va adresati instantei sa-i suplineasca acordul. Apoi, tatal poate cere program de vizitare la instantele din tara in care va stabiliti.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, exista riscul ridicat sa fiti acuzată de rapire internațională.
Ca sa evitați aceasta situatie deschideți procese si rezolvați toate problemele.
În funcție de ce avocat veti angaja poate dura mai mult sau mai putin pana sa puteti iesi legal din țară cu copilul.
Poate exista si ipoteza sa pierdeți procesele dar de principiu aveti șansa să le castigati daca va judecati bine.


CLAUDIU LASCOSCHI a scris:

Da, exista riscul ridicat sa fiti acuzată de rapire internațională.
Ca sa evitați aceasta situatie deschideți procese si rezolvați toate problemele.
În funcție de ce avocat veti angaja poate dura mai mult sau mai putin pana sa puteti iesi legal din țară cu copilul.
Poate exista si ipoteza sa pierdeți procesele dar de principiu aveti șansa să le castigati daca va judecati bine.



Buna seara,

Intentia mea era sa rezolvam totul pe cale amiabila insa tatal copilului m-a amenintat ca nu imi va da niciodata voie sa plec cu el si sa ma stabilesc in alta tara. El nu imi acorda niciun sprijin financiar in cresterea copilului, nu are venituri declarate, nu locuim si nu am locuit niciodata impreuna.
Incerc sa imi dau seama care sunt pasii pe care trebuie sa ii fac astfel incat sa fie totul legal.
Inteleg ca daca ma stabilesc in alta tara in urma unei iesiri din Romania pe baza unei procuri temporare pot fi acuzata de rapire internationala. Evit asta demarand procedura de stabilire a custodiei sau este suficient sa cer acordul instantei pentru parasirea tarii?

Alte discuții în legătură

Întoarcerea din strainatate cu copil minor roman denisa25 denisa25 Buna ziua, daca locuiesc un timp in strainatate, la tata cu copilul minor ,( noi părinții și inclusiv copilul suntem născuți în România) ma pot ... (vezi toată discuția)
Cum evit sa fiu acuzata de parasire de domiciliu? ContSters348220 ContSters348220 Buna, am o problema. Momentan nu sunt in tara, am plecat cu fetita de 3 ani cu munca, tatal fetei mi-a dat procura si dupa o sapt s-a razgandit, si-a facut ... (vezi toată discuția)
Buna ziua,vreau sa plec din țară cu fetița mea,nu am fost ... Andreea Doboli Andreea Doboli Buna ziua,vreau sa plec din țară cu fetița mea,nu am fost căsătorită cu tatăl ei deși fetița este pe numele lui,vreau sa plec din țară la o sora de ... (vezi toată discuția)