avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 576 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident pe trecerea de pietoni - vatamare corporala
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident pe trecerea de pietoni - vatamare corporala

Buna ziua. In ziua de 10.10.2009 am reusit sa fac un accident, mai explicit am "agatat" un tanar in varsta de 18 ani pe trecea de pietoni. Acesta a suferit lovituri la cot si picior ( nu au fost fracturi, ci sau unflat) dar si cateva zgarieturi la fata. Victima a fost transportat la spital, doctorul l-a externat dupa 2 zile, dar la cerea acestui pt investigatii mai amanuntile a reusit sa mai stea inca 5 zile ( in total a stat in spital 7 zile). Nici la ora acuala nu a fost la ML ca sa isi scoate Certificatul.
Am incecat pe cale amiabila sa ma inteleg cu victima ( am fost la spital, am vb cu tatal lui ), dar nu am reusit. Acesta mi-a cerut o suma foarte mare.
Ma intereseaza ce pedeapa sau ce se intampla in instanta, cati bani poate sa ceara acest domn ( el neavand nici o chitanta de la spital ), si cum si cand se considera dosar penal?
Pe ce perioada imi este suspendat permisul?

P.s. Din cate m-am interesat victima nu v-a primi mai mult de 10 zile de spitalizare de la ML.Dar si politia a zis ca a fost un accident banal.
Si ma consider VINOVAT cu toate ca martorii spun ca acesta nu a fost atent si a alergat.
ASTEPT RASPUNSURILE DVS CA NU MAI STIU CE SA MAI FAC.
VA MULTUMESC ANTICIPAT
Cel mai recent răspuns: alexdes , utilizator 17:36, 7 Ianuarie 2010
ART. 184 Cod penal
Vătămarea corporală din culpă
Fapta prevăzută la art. 180 alin. 2 şi 2^1, care a pricinuit o vătămare ce necesită pentru vindecare îngrijiri medicale mai mari de 10 zile, precum şi cea prevăzută la art. 181, săvârşite din culpă, se pedepsesc cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă.
Dacă fapta a avut vreuna din urmările prevăzute la art. 182 alin. 1 sau 2, pedeapsa este închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amenda.
Când săvârşirea faptei prevăzute în alin. 1 este urmarea nerespectării dispoziţiilor legale sau a măsurilor de prevedere pentru exerciţiul unei profesii sau meserii, ori pentru îndeplinirea unei anume activităţi, pedeapsa este închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amenda.
Fapta prevăzută în alin. 2 dacă este urmarea nerespectării dispoziţiilor legale sau a măsurilor de prevedere arătate în alineatul precedent se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
Dacă faptele prevăzute la alin. 3 şi 4 sunt săvârşite de către o persoană care se află în stare de ebrietate, pedeapsa este închisoarea de la unu la 3 ani, în cazul alin. 3, şi închisoarea de la unu la 5 ani, în cazul alin. 4.
Pentru faptele prevăzute în alin. 1 şi 3, acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.


In cazul vatamarii corporale produse in urma unui accident de circulatie, medicul legist stabileste zilele de ingrijiri medicale care se au in vedere la incadrarea faptei.
Pana la 10 zile ingrijire nu este fapta.
Intre 10 si 60 zile ingrijiri medicale, partea vatamata poate sa-si retraga plangerea in orice moment, pana la condamnarea conducatorului auto (daca se va stabili cu certitudine vinovatia acestuia sub forma culpei).
O data ce partea vatamata si-a retras plangerea nu mai poate reveni asupra ei si nici nu poate invoca ca, conducatorul auto, nu ia platit integral daunele. Retragerea plangerii nu este conditionata de plata unei sume de bani in prezent sau in viitor. Nu se stie cum va reactiona pe viitor. Nu da vrabia din mana pe cioara de pe gard.
Nu confundati zilele de ingrijire medico legale cu zilele de spitalizare si traumele ulterioare

Permisul de conducere urmeaza a fi suspendat pe o durata de 90 de zile daca aceasta fapta a fost e in cercetare ca infractiune la regimul de circulatie pe drumurile publice si instanta de judecata sau procurorul a dispus neinceperea urmaririi penale
Puteti reduce cu cerere la seful politiei

Prin urmare pericolul e daca optine mai mult de 10zile ingrijiri medical...

Va multumesc foarte mult pt raspuns.Mai astept si alte sfatrui ce trebuie sa fac.

Daca se ajunge in Instanta victima poate sa ceara despagubiri?
Partea vatamata se poate constitui parte civila , mentionand aceasta calitate in insasi plangerea penala prealabila.

In tot cursul etapei urmaririi penale , aceasta isi poate exercita acesta drept.

In faza judecatii procesului penal , exista , totusi , o conditionate in materie de timp: citirea actului de sesizare.

Cea mai avantajoasa situatie e cea a impacarii / retragerii plangerii penale prealabila , intrucat cele doua cazuri sus mentionate inlatura raspunderea penala.

Procurorul , luand act de pozitia partilor litigante dispune incetarea urmaririi penale , iar instanta de judecata , incetarea procesului penal (art 10 c.proc.penala).

Odata dispusa trimiterea in judecata , se poate aplica o amenda penala ,intrucat aceasta sanctiune e prevazuta in mod alternativ cu cea a inchisorii (ce poate fi individualizata prin suspendarea conditionata a executarii pedepsei ), insa , ca sanctiune complementara , in mod obligatoriu , se va dispune si anularea permisului de conducere (art 64 din codul penal).

Raspunderea penala e angajata numai daca numarul de ingrijiri medicale il depaseste pe cel de 10.

Succes.
Ultima modificare: Sâmbătă, 24 Octombrie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Va multumesc pentru raspuns, vroiam sa mai precizez ca impacarea nu este valabila in cazul meu, deoarece a cerut 100 milioane, vi se pare o suma rezonabila ?
Depinde de urmarea imediata a infractiunii , de prejudiciul cauzat.
Si timpul mai sterge din impact ...unele lucruri sunt diminuate... Totusi , din relatarea dumneavoastra ,leziunile sunt minore.;)

Alte discuții în legătură

Accident mers cu spatele andrei_0986 andrei_0986 Buna ziua, Am facut zilele trecute un accident pe un drum public. Faceam o manevra de intoarcere a masinii si in timp ce dadeam cu spatele am acrosat un ... (vezi toată discuția)
Accident rutier cu pieton alexa213 alexa213 Buna ziua, am si eu o intrebare.In caz de accident minor cu victima, dar fara spitalizare, daca soferul s-a inteles cu victima la o anumita suma de bani ca ... (vezi toată discuția)
Accident cu victima - dosar penal annamaria1009 annamaria1009 Buna ziua, Acum o saptamana am avut un accident, vina mea, veneam de pe drum cu \"cedeaza trecerea\", pur si simplu nu am vazut la timp masina ... (vezi toată discuția)