avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1014 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Probleme cu angajatii
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Probleme cu angajatii

Buna ziua ,

Sunt administrator la o firma de amenajari interioare .Sunt microintreprindere 3% . Am 2 angajati sau cel putin credeam,care m-au tras pe sfoara aliindu-se cu proprietarul si beneficiarul lucrarii. Angajatii au salariul minim pe economie si bonusuri,ma port foarte frumos cu ei si ii respect dar se pare ce i-am respectat prea mult..Beneficiarul lucrarii i-au prostit si ei au crezut ca au prins pe Dumnezeu de picior luand lucrarea la negru.
Intrebarile mele sunt :

1 ce pot sa fac cu acesti angajati ? (nu mai vor sa vina la lucru)

2 Daca angajez alti muncitori pot sa le scriu un contract de ordine interioara ca si cum in caz ca nu am lucrari ,respectivii angajati nu primesc bani, iar daca angajatul se aliaza cu beneficiarul ajungand la o intelegere pentru a ii muncii la negru , sa se intample acelasi lucru .
Cum se compune acest regulament de ordine interioara ? In instanta se ia in considerare ?

Va multumesc anticipat. Imi pare bine ca am gasit acest site
Cel mai recent răspuns: AlexandruF , utilizator 19:18, 2 Martie 2006
Daca angajatii nu mai vor sa vina la lucru poti sa le desfaci contractul de munca pe sanctiune disciplinara trecand si in cartea de munca articolul cu pricina.Inainte de aplicarea acestei sanctiuni( desfacerea CIM) trebuie sa faci o cerecetare prealabila (dovedita prin Instiintarea salariatului -in scris si cu confirmare de primire-sa se prezinte la servici si sa explice -printr-o nota explicativa-de ce a absentat nemotivat, refuzul acestuia-daca e cazul-)Dupa aceasta cerecetare prealabila se emite o decizie de concediere care produce efecte de la data comunicarii salariatului (daca o transmiti prin posta cu confirmare de primire se ia data postei) Apoi cu decizia se duce la ITM, se inchide si cartea de munca si asta e.
Pe de alta parte, referitor la "contract d e ordine interioara",dupa cum l-ai denumit tu, clauze legate de fidelitate,neconcurenta etc in limita legalitatii se pot introduce chiar in CIM sau intr-un act aditional la acesta.
Poti face si un CCM la nivel de unitate si cu un ROI anexa, chiar daca ai sub 20 salariati.
Angajatilor le puteti desface contractul de munca

Analizati bine problema si, daca se poate, le cereti si despagubiri

Noilor angajati le faceti contracte de munca "personalizate" cu clauze care sa le taie elanul de a mai lua lucrari pe cont propriu

Teapa se ia o singura data
Va multumesc mult pentru raspuns am sa procedez cum m-ati indrumat. Sper sa reusesc sa ma pun pe picioare .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salariat cu activitate in paralel la firma unde este angajat si la firma proprie ana.atanasescu ana.atanasescu Buna ziua, Ce lege prevede sanctiuni sau demersuri in situatia in care un salariat de la o societate are la randul lui o societatea deschisa (cu alt obiect ... (vezi toată discuția)
Desfacere cim litera "i" lucian1976 lucian1976 se paote desface un contract individual de munca cu asa zisa litera "i" in lipsa unei fise de post si a unui regulament de ordine interioara? in cazul in care ... (vezi toată discuția)
Clauza de mobilitate; desfacerea disciplinara cim. JohnnyBRB JohnnyBRB Buna ziua, am si eu niste intrebari: 1. Daca se desface un CIM pentru motive disciplinare, acest lucru figureaza undeva si viitorul angajator va afla? Ma ... (vezi toată discuția)