avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 685 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testamente într-o succesiune nedezbătută de mai ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testamente într-o succesiune nedezbătută de mai multe generații de moștenitori. Ce are de făcut moștenitorul actual?

Ma aflu in urmatoarea speta: in urma cu zeci de ani, un cuplu a avut 2 baietii. Baiatul 1 a fost casatorit, fara copii, Baiatul 2 a fost casatorit si a avut mai multi copii.Cuplu moare si imparte averea verbal, celor 2 fii. Baiatul 1 moare la ani distanta, si este mostenit in totalitate de sotia supravietuitoare. Sotia acestuia moare si ea dupa alti ani si lasa unui nepot prin testament toata averea ei mostenita de la sot. Nepotul moare si el si lasa mostenirea, unicului sau copil. Acum copilul este dat in judecata de urmasii celui de-al doilea baiat al cuplului de la inceputul povestii, pe motiv ca unchiul lor (baiatul 1 al cuplului) nu avea drept sa lase mostenire sotiei, intrucat nu se dezbatuse succesiune intre cei 2 fii ai cuplului. Ce are de facut mostenitorul actual?
Ultima modificare: Vineri, 24 Mai 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 06:09, 26 Mai 2019
E posibil ca fiul 1 (cel fără copii) să fi dobândit bunuri în timpul căsătoriei cu sotia sau bunuri proprii anterior căsătoriei, fiind vorba de alte bunuri decât cele de la părinții lui. Într-o atare situație nu era necesară dezbaterea succesiunii după părinți și prezenta fratelui său.
E posibil ca astfel de bunurile dobandite in timpul casatoriei si fele dovandite de defunct in timpul vietii (altele decat cele de la parinti)să fi fost lăsate soției prin testament. Si din nou, nu era necesara prezenta fratelui.
E posibil ca defunctul să fi lăsat soției un testament cu titlu universal (" las soției mele jumătatea mea din bunurile parintilor"). Ulterior soția lasa un testament universal nepotului ("las nepotului meu întreaga mea avere mobila si imobila"). Exista cele 2 testamente și nu s-a dezbatut nici succesiunea părinților, nici a fiului, nici a soției.
Sunt n ipoteze. Iar în lipsa studierii documentelor și împrejurărilor e cam prematur să vorbim despre anulare.
La mai bine de un an distanta, situatia e la fel, procesul e blocat.
Defunctul a lasat testament cu titlu universal sotiei, iar ea la randul ei a lasat nepotului acelasi tip de testament.
Unicul mostenitor al nepotului a facut succesiunea la notar cu testamente si titluri de proprietate in original.
Acum instanta cere reclamantilor sa faca dovada ca au incercat sa-si revendice bunurile (terenurile)...nu au adus nimic.
S-au trimis cereri catre notarii din teritoriu, acestia au raspuns ca nu au nimic in evidenta si tot asa...
Ne invartim in jurul cozii.
e imposibil sa obtineti un raspuns fara sa se citeasca foarte atent niste acte si sa se explice in amanunt niste situatii; nu aveti avocat?
razvanstroe a scris:

Ce are de facut mostenitorul actual?

razvanstroe a scris:
... procesul e blocat.

Mai nimic. Mi se pare că-i profită blocajul despre care vorbiți. Dar, mai departe de mi se pare că ( = un fel de „bun simț juridic”, dobândit în ani) este dificil de spus ceva, așa, pe necititelea.
Dosarul acela cred că e destul de gros, de acum.
Iar motivul ce se zice să s-ar fi scris de către urmașii băiatului 2 mi se pare cam subțirel.
Când spuneți „testament cu titlu universal” mie îmi trec prin minte vreo câteva variante de astfel de testamente. Dar singura variantă care contează este cea deja scrisă și astfel cum a fost scrisă.
Ultima modificare: Duminică, 26 Mai 2019
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestare testament sot supravietuitor george1967 george1967 Va supun atentiei urmatorul caz : Tatal meu se casatoreste in anul 2003 . Face impreuna cu sotia testamente autentice reciproce ( anul 2004 ) Sotia ... (vezi toată discuția)
Moștenire apartament Adi20000 Adi20000 Dacă se poate un ajutor cu privire la următoarea problema. O bunica are un apartament. Are doi copii. Fata si băiat. Băiatul a decedat. Fata traieste. ... (vezi toată discuția)
Partaj succesoral ion01 ion01 Printr-un testament olograf scris in 1986, sotul lasa toata averea sotiei (un apartament). Nu au avut copii si nici parinti in viata. Sotul a decedat in 1988 ... (vezi toată discuția)