În acte, custodie comună. În practica, tatăl nu mai are si nici nu isi doreste contact cu minorul. Nu plătește pensie alimentara (o suplinesc eu, fără probleme si fara discutii, scandaluri sau circuri interminabile).
Unde e problema? Ei bine, domiciliul meu (mama) si al copilului, nu este in Romania. Totusi in multe situatii mi se cere acordul tatălui (care tata nu este usor de gasit)..nici nu stiu unde locuiește iar numărul de telefon de pe care rar comunicăm il poate schimba oricand si de cele mai multe ori este deranjat de orice semn din partea mea. Unele dintre situațiile acestea sunt urgente si trebuie găsită solutie imediat pentru ele.
Întrebarea este: Ce varianta cât mai "nedureroasa" pentru toate părțile ar exista, în condițiile în care eu mi am asumat creșterea, dezvoltarea si educatia copilului iar tatăl nu isi mai dorește contactul nici cu mine si nici cu minorul? (Sigur ca nu putem vorbi de o varianta nedureroasa pentru nimeni, în condițiile în care dragostea cu forta nu se poate aplica..dar copilul a inteles situația si s a resemnat, limitându contactul la 1-2 apeluri pe an cu tatăl sau.. poate in viitor lucrurile vor sta altfel, dar acum, viețile fiecăruia au luat cai diferite).
Se poate obține custodie exclusivă in vreun fel ?
P.s1. Inclusiv tatăl s ar bucura de o astfel de soluție.
P.s.2. Stiu ca vorbim de dreptul copilului de a avea 2 parinti, dar in aceasta situație, o formalitate limitează dreptul copilului la o viata libera.
Dacă exista practica pe domeniu sau idei, le aș aprecia foarte mult. Momentan nu stiu de unde sa pornesc in rezolvarea situației.
Buna seara
Daca si tatal doreste atunci puteti merge la un notar si se va stabili ca dumneavoastra, ca mama, exercitati exclusiv autoritatea parinteasca.
Daca tatal nu este deacord atunci va puteti adresa instantei solicitand pronuntarea unei sentinte care sa suplineasca acordul tatalui pentru o perioada de maxim 3 ani.
Dacă situatia o permite obțineți custodie exclusivă.
Tatăl nu își pierde dreptul de a vizita minorul.
Căutați un avocat bun si vedeti cum rezolvați.
Pentru ca avocatul sa va poata analiza cazul si sa va aprecieze sansele are nevoie de detalii concrete si sa.discutați si anumite scheme concrete pentru un eventual proces.
În trecut, stiam ca un părinte nu poate renunta, nici daca isi doreste, la autoritatea parinteasca, fiindca ar fi considerat dreptul copilului sa aiba 2 parinti (totusi un pic obtuza gandirea aceasta in cazul de fata).
Art. 36 din legea 272/2004:
(6) Un parinte nu poate renunta la autoritatea parinteasca, dar se poate intelege cu celalalt parinte cu privire la modalitatea de exercitare a autoritatii parintesti, in conditiile art. 506 din Codul civil.
(7) Se considera motive intemeiate pentru ca instanta sa decida ca autoritatea parinteasca sa se exercite de catre un singur parinte alcoolismul, boala psihica, dependenta de droguri a celuilalt parinte, violenta fata de copil sau fata de celalalt parinte, condamnarile pentru infractiuni de trafic de persoane, trafic de droguri, infractiuni cu privire la viata sexuala, infractiuni de violenta, precum si orice alt motiv legat de riscurile pentru copil, care ar deriva din exercitarea de catre acel parinte a autoritatii parintesti.
(8) In cazul existentei unor neintelegeri intre parinti cu privire la exercitarea drepturilor si indeplinirea obligatiilor parintesti, instanta judecatoreasca, dupa ascultarea ambilor parinti, hotaraste potrivit interesului superior al copilului.
Citisem mai devreme si acest raspuns al unui coleg de forum si trebuie sa recunosc, e un pic dezamăgitor daca e asa.
S au schimbat lucrurile ? Chiar am avea o șansă ? Si atat de simplu, la notar ? Exista in practica asa ceva ?
Martonze
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Doamnă, situaţia dvs. este cât se poate de simplă, fiindcă domnul tată chiar nu vrea să aibă de a face cu dvs. Pentru aceasta, puteţi să mergeţi împreună la un mediator, încheiaţi o tranzacţie şi aceasta va fi confirmată de o instanţă din ţară, dacă ambii părinţi sunteţi de acord.
Folosiţi art.36 (6) din L. 27272004 şi nu cereţi autoritate părintească exclusivă, ci suplinirea semnăturii tatălui în toate problemele importante unde este necesară semnătura tatălui.E acelaşi lucru cu autoritatea părintească exclusivă, dar scrisă altfel, şi dacă autoritatea exclusivă e posibil ca instanţa să o respingă, suplinirea semnăturii exprimată liber de tată nu are cum să o respingă.
Autoritatea parinteasca exclusiva este acordata si daca exista un dezinteres manifestat de unul dintre parinti, in procesul de crestere si educare a minorului.
Masura trebuia sa fie in interesul superior al acestuia.
Instanta poate incuviinta invoiala partilor, daca aceasta corespunde interesului copilului.
Unele instanta audieaza martorii, altele incuviinteaza tranzactia perfectata.