avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 694 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Reziliere contract de inchiriere
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Reziliere contract de inchiriere

Acum un an si jumatate am inchiriat un spatiu pentru un restaurant. O casa veche si darapanata cu o curte maricica. Am investit peste 200.000 euro pentru transformarea locatiei intr-un restaurant de 5 stele. Dupa cateva luni de la deschidere au inceput sa apara problemele financiare (in toata lumea) si am avut dificultati la plata chiriei (in valoare de 2000 euro/luna) timp de 3 luni. Dupa aceasta perioada proprietarul mi-a trimis o scrisoare prin care imi aducea la cunostinta ca contractul de inchiriere a fost reziliat de plin drept (deci fara acordul partilor sau hotarare judecatoreasca) si o somatie prin care imi spunea sa evacuez spatiul. Dupa inca o saptamana a inceput sa ma ameninte cu actiuni in instanta, politie, s.a.m.d. si mi-a trimis o chemare in instanta. Am continuat sa functionez pana cand s-au implinit 5 luni de neplata a chiriei si am platit toata datoria de 10.000 euro. Atunci proprietarul a scris un proces verbal prin care mentiona ca a primit suma datorata si ca renunta la toate pretentiile si actiunile cu privire la acel contract. Intrebarea mea este: poate fi acest contract reziliat fara hotarare judecatoreasca? Si din moment ce eu am platit toate datoriile acel contract este considerat inca valabil sau trebuie facut alt contract? Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: ContSters69724 , utilizator 08:12, 26 Octombrie 2009
Si in contractul de inchiriere ce prevederi sunt legate de rezilierea contractului ?
Raspunderea partilor contractante
art29. Pentru nerespectarea obligatiilor prevazute in acest contract de catre una dintre parti, cealalta parte poate solicita rezilierea contractului cu un preaviz prealabil de 60 de zile - (lucru care nu s-a intamplat) -, iar partea in culpa datoreaza celeilalte parti daune interese.
art30. Pentru neplata chiriei mai mare de 90 de zile locatorul poate solicita unilateral rezilierea contractului si evacuarea locatarului.
Poate fi reziliat fara hotarare judecatoreasca :"art30. Pentru neplata chiriei mai mare de 90 de zile locatorul poate solicita unilateral rezilierea contractului si evacuarea locatarului."
Ce s-a intamplat cu procesul?Ati spus ca ati fost chemat in instanta!
Daca proprietarul a incasat chiria restanta si aveti dovada in scris ca i-ati platit, inseamna ca nu ati incetat contractul. In felul acesta se respecta prevederile contractului, iar proprietarul ar mai putea solicita daune interese (penalitati), pentru perioada cat nu ati platit chiria la zi. Daca v-a comunicat in scris acest lucru, inseamna ca el isi pregatea terenul pentru a va evacua. Se pare ca intentiile sale s-au oprit dupa ce v-a speriat si ati platit. Ar trebui pe viitor sa va intemeiati temerile pe documente si nu pe somatii verbale. Iar "chemarea" in instanta, daca nu este oficiala, nu are nici o valoare. Ramane sa lamuriti lucrurile intre dvoastra si proprietar. Din punctul meu de vedere, daca ati platit, el nu mai are de ce sa ceara rezilierea contractului.
Ultima modificare: Luni, 26 Octombrie 2009
ContSters69724, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reziliere contract de inchiriere andriciflorin andriciflorin Acum un an si jumatate am inchiriat un spatiu pentru un restaurant. O casa veche si darapanata cu o curte maricica. Am investit peste 200.000 euro pentru ... (vezi toată discuția)
Pact comisoriu luminel luminel Se incheie un contract de inchiriere pe o perioada de 3 ani intre proprietar, SC X SRL si chirias SC Y SRL. Chiriasul foloseste 3 luni spatiul dupa care ... (vezi toată discuția)
Reziliere contract de inchiriere monica_paus monica_paus O chestiune cu raspuns greu: eu si sotul meu - cu care sunt in divort - am incheiat un contract de inchiriere (eu si el in calitate de proprietari) cu un SRL ... (vezi toată discuția)