avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 617 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Restituire preț pentru servicii neefectuate înainte ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Restituire preț pentru servicii neefectuate înainte de proces. Care este procedura și cine plătește cheltuielile de judecată?

Buna seara,
O persoana fizica da in judecata o firma pentru a cere o diferenta de bani pt serviciile neefectuate, termenul de judecata este pe 08.05.2018. In cazul in care societatea decide sa-i intoarca banii pana la proces, cum trebuie sa procedeze persoana fizica care-si primeste banii inapoi? Da o declaratie ca si-a restituit banii? cere retragerea dosarului?
Daca renunta la procesul de judecata, este obligata societatea/paratul sa plateasca cheltuieli de judecata?

Multumesc anticipat,
Ultima modificare: Marți, 20 Martie 2018
Manuela Rășină, administrator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dacă persoana fizică reclamantă renunță pur și simplu la proces, va putea face acest lucru cu acordul pârâtei și cu plata cheltuielilor de judecată a acesteia, prin urmare, această variantă s-ar putea dovedi păguboasă: persoana fizică va plăti și cheltuielile sale de judecată, precum și cheltuielile de judecată a persoanei juridice.
Sunt două variante convenabile:
1. în cazul în care până la data termenului de judecată se achită suma care face obiectul cererii de chemare în judecată, cererea va rămâne fără obiect, însă reclamanta (persoana fizică) poate solicita cheltuielile de judecată efectuate cu procesul și instanța va pronunța această soluție (desigur, trebuie să fie depusă dovada cheltuielilor de judecată);
2. se poate face o tranzacție cu persoana juridică prin care persoana juridică plătește persoanei fizice suma solicitată + cheltuielile de judecată efectuate până atunci în schimbul renunțării pretențiilor de către reclamantă. Se va depune tranzacția la dosar și instanța va lua act de aceasta, textul tranzacției devenind motivarea hotărârii.

Tranzactia poate fi o declaratie de mana, cu martor sau declaratie notariala?
Multumesc pentru raspuns.
Tranzacția poate fi o înțelegere simplă semnată de către părți. Nu e nevoie de martori și nici nu trebuie să fie notarială. Ar fi o idee bună, totuși, să o supuneți părerii unui avocat, mai ales dacă primiți un draft de la persoana juridică.
Dacă pârâtul recunoaște pretențiile reclamantului până la primul termen de judecată, poate rămâne cu cheltuielile făcute cf. 454 Cod de procedură civilă.
Pentru a nu se întâmplă acest lucru, trebuia pusă societatea în întârziere anterior dosarului de instanță.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act vanzare cumparare cu clauza de intretinere - acord anulare Liviu L. Liviu L. Buna ziua, am si eu o intrebare ; am un unchi care mi-a facut mie si sotiei act de vinzare cumparare cu intretinere dupa un timp cam 1 luna , unchiul meu a ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli de judecatã - declaratie notarialã de renuntare Mihaela_12 Mihaela_12 Ce valoare are declarația notariala a unui reclamant conform căreia „renunță la orice pretenții cu privire la cheltuieli de ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, am urmatoarea intrebare, daca ma puteti ajuta cu un ... mirelabeatrice mirelabeatrice Buna ziua, Am urmatoarea intrebare, daca ma puteti ajuta cu un sfat: Sunt chemata in judecata in calitate de parata, impreuna cu alte persoane, intr-un ... (vezi toată discuția)