avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1295 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua, Am urmatoarea intrebare, daca ma puteti ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua, Am urmatoarea intrebare, daca ma puteti ajuta cu un ...

Buna ziua,
Am urmatoarea intrebare, daca ma puteti ajuta cu un sfat:
Sunt chemata in judecata in calitate de parata, impreuna cu alte persoane, intr-un proces de succesiune deschis in instanta.
Mai precis, matusa mea a deschis proces in instanta pentru deschiderea succesiunii de pe urma bunicilor decedati in urma cu multi ani (25, respectiv 16 ani), masa succesorala constand in cateva terenuri agricole.
Suntem mai multe persoane chemate in judecata ca parati, eu fiind chemata in calitate de nepoata a defunctilor deoarece tatal meu (fiu al defunctilor) a decedat.
In chemarea in judecata, matusa mea, pe langa deschiderea succesiunii doreste ca instanta sa constate ca este singura mostenitoare acceptanta a averii ramase de pe urma parintilor ei invocand ca nu s-a facut niciun act de acceptare expresă sau tacită a succesiunii de catre nici un mostenitor.
Nu cunosc situatia celorlalti, dar eu nu am făcut, în termenul de opţiune succesorală, niciun act de acceptare expresă sau tacită a succesiunii defunctilor.
De asemenea, reclamanta mai solicita obligarea la plata cheltuielilor de judecata (banuiesc ca de catre noi toti paratii).
Intrebarea mea este daca nu am nici o pretentie mai pot sa dau la notariat o declaratie de neacceptare a succesiunii daca au trecut atatia ani, declaratie pe care sa o trimit impreuna cu o cerere de judecare in lipsa, deoarece nu doresc sa ma prezint la proces.
Exista riscul sa platesc la final cheltuieli de judecata?
Sau ce pot face in acest sens?
Cel mai recent răspuns: mirelabeatrice , utilizator 13:38, 17 Noiembrie 2021
Daca au vreo valoare terenurile discutați cu un avocat pt a incerca sa găsiți soluții,poate tatăl dvs s acceptat tacit,poate se gaseste un martor
care să confirme, etc.Daca nu în întâmpinare spuneti ca sunteti de acord cu pretentiille reclamantei si ca doriti aplicarea art 454 CPC.In general se considera ca partajul/iesirea din indiviziune folosește tuturor părților iar cheltuielile de judecată se împart.deci e greu de crezut că nu o sa platiti împarte din cheltuieli.
Ultima modificare: Miercuri, 10 Noiembrie 2021
CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT, Avocat
Multumesc mult pentru raspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune qeruta qeruta buna seara mama mea este trecuta pe titlul de proprietate ca proprietara.tatal meu a murit si nu sa facut taxa de succesiune.avem un proces in care se cere ... (vezi toată discuția)
Moștenire soț supraviețuitor f.nica f.nica Mătușa mea, sora tatălui meu, ne-a chemat în judecată în 2009 pentru partaj în instanță a unor terenuri moștenite de la bunicii mei, trecute pe un ... (vezi toată discuția)
Renunțare la proces indiviziune Emanuel80 Emanuel80 Buna ziua Socrul meu a moștenit împreuna cu alți frați și rude mai multe terenuri și un imobil, casa bătrânească. Acum este chemat in judecată de ... (vezi toată discuția)