avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 781 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

buna seara
mama mea este trecuta pe titlul de proprietate ca proprietara.tatal meu a murit si nu sa facut taxa de succesiune.avem un proces in care se cere sa platim daune si cheltuieli de judecata.daca cei care trebuie sa le da daune cer sa se faca succesiunea mama mea si eu mai putem sa renuntam la partea noastra daca ne aflam in proces?(in favoarea fratiilor)









9
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 14:16, 20 Decembrie 2010
Cand a decedat tatal?
De renuntat nu puteti renunta decat in primele 6 luni de la deces.
Mergeti sa consultati un avocat.
n-am inteles nimic.. cine trebuie sa plateasca daune si cui ?? procesul este pe rol sau s-a finalizat ?? in ce faza procesuala sunteti ??
dvs. si mama dvs. sunteti parate ? va judecati cu fratii dvs. ?
incercati sa fiti coerenta in ceea ce spuneti daca vreti sa va dam un sfat concret.
uni ne-au dat n judecata si cere daune.dosarul este pe rol.noi am vrea sa cedam partea noastra fratiilor(adica casa si terenuri).daca ei cer succesiunea ca sa poata sa recupereze bani mai putem sa cedam partea noastra.noi suntem vinovati si o sa trebuiasca sa platim
Sper ca am inteles bine:
Un tert v-a chemat in judecata intr-o actiune in pretentii.
Va este teama ca, acest tert sa va oblige de a raspunde cu mostenirea ce vi s-ar cuveni dupa tata pentru despagubirile din acest proces.
Daca tata a decedat cu mai mult de 6 luni in urma, iar dv. nu ati acceptat tacit succesiunea, din cate inteleg declaratie de acceptare a succesiunii nu ati dat si nici nu a avut loc dezbaterea averii succesorale ramasa dupa tata, in acest caz sunteti considerata straina de succesiune, astfel ca nu puteti renunta la ceva ce nu aveti. Prin simpla trecere a timpului, dupa expirarea termenului de optiune succesorala de 6 luni de la data decesului tatalui dv., sunteti considerata straina de succesiune daca nu ati acceptat tacit sau expres aceasta mostenire.
Acceptarea tacita consta in folosirea bunurilor succesorale ca un adevarat proprietar, inchirierea acestora, plata impozitelor aferente etc.
Acceptarea expresa consta intr-o declaratie data la notar prin care acceptati mostenirea ramasa dupa defunct sau o declaratie data in acest sens in cadrul dezbaterii succesorale, chiar nefinalizata.
Pe cale de consecinta, daca nu ati acceptat succesiunea, tacit sau expres in termenul de optiune succesorala, sunteti considerata straina de mostenire, chiar daca sunteti descendenta defunctului, astfel incat tertul nu poate sa va ia ceea ce nu aveti si nu veti avea. ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum si in cat timp putem dezbate succesiunea de pe urma tatalui nostru? nelunelu68 nelunelu68 suntem doi frati si ne intereseaza cum si in cit timp putem face succesiunea. mentionez ca parinti nostri erau divortati in momentul cind tata a decedat (vezi toată discuția)
Dezbaterea mostenirii teo1980 teo1980 Buna ziua, Va rog mult sa ma sfatuiti in solutionarea unei probleme privind dezbaterea mostenirii. In august 2007 a decedat tatal meu. Mama este in ... (vezi toată discuția)
Renuntare mostenire olympya olympya buna ziua. va rog sa ma lamuriti in ceea ce priveste o renuntare. Tatal meu a murit acum 5luni.Mama mea vitrega a renuntat la mostenire facand o declaratie de ... (vezi toată discuția)