Mătușa mea, sora tatălui meu, ne-a chemat în judecată în 2009 pentru partaj în instanță a unor terenuri moștenite de la bunicii mei, trecute pe un Titlu de proprietate. Mătușa mea nu a avut copii. În 2013 a decedat. După două săptămâni de la deces, am luat un duplicat de pe Certificatul de deces al mătușii și l-am dus pe tata la notariat să dea o Declarație de acceptare expresă a moștenirii ca colateral privilegiat.
Am un Certificat din 2017, de la Registrul Național Notarial de Evidență a opțiunilor succesorale în care se spune că din verificările efectuate apare Declarația de opțiune succesorală a numitului xxxx (tatăl meu). În afară de tatăl meu, nimeni nu a mai dat o astfel de declarație. Pe titlu mai sunt încă 3 persoane, nepoate de-ale tatălui meu, verișoarele mele deci. În alt Certificat de la același Registru se spune că nu s-au găsit înregistrate testamente/donații/acte juridice ...
Întrebările ar fi:
1.Unchiul meu, fără copii, fără testament, fără declarație de acceptare a succesiunii de pe urma soției lui, respectiv sora lui tata, mai are dreptul la moștenire asupra unor terenuri de pe acest titlu?
2. Avocatul mătușii mele care acum îl reprezintă din inerție în instanță pe unchiul meu ca moștenitor o mai poate face atâta timp cât avea mandat de reprezentare pentru mătușa mea? Ca moștenitor colateral pot cere anularea mandatului de reprezentare ? Eu sunt mandatarul tatălui meu care are 82 de ani. Nu se poate deplasa la instanță.
Buna ziua,
Unchiul dumneavoastra, in calitate de sot supravietuitor, vine la mostenirea sotiei sale (matusa defuncta) avand cota de 1/2 din masa succesorala.
Cat priveste acceptarea expresa SAU TACITA, asta doar instanta o poate stabili functie de probatoriu.
Da, avocatul isi continua mandatul.
Mulțumesc ptr. răspunsul prompt. Nu înțeleg cum de vine unchiu la moștenire fără o Declarație de acceptare, dar dacă așa spuneți, înseamnă că așa este. Speram să scap de el. Are 87 de ani și nu are copii. La cine or mai ajunge terenurile pe care le va primi?!?!?!
Iar avocatul reprezintă acum moștenitorii, deci și pe tatăl meu, care este pârât. Unchiul meu este moștenitorul reclamantei care l-a mandatat. Deci apără în instanță ambele părți. Cum vine asta?
Succesiune
Bogdan62
Tatal meu s-a recasatorit in anul 1973,fara a rezulta vreun descendent,eu fiind singurul lui copil,care ii port numele.Sotia lui care a decedat,are o sora cu o ... (vezi toată discuția)