avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 469 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Vreau sa contest un proces verbal amenda
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Vreau sa contest un proces verbal amenda

Am o firma de transport si soferul camionului a fost oprit de un echipaj al politiei rutiere si i s-au verificat diagramele. La una din diagrame timpul de odihna nu a fost respectat.Amenda primita este foarte mare,ar trebui sa platesc 3000 lei in 48 ore.Va rog sa ma sfatuiti cum pot scapa de aceasta amenda prin contestarea procesului verbal la care eu am gasit unele inadvertente,pe care le scriu aici:

"Fapta este prevazuta de art 8,alin 1,pct 6 din OG 37/2007R"
"Sanctionata de art 9 alin 1 ,pct c,din OG 37/07"
"Limita amenda 6.000-8.000 lei"
Plata la trezorerie fara a se specifica contul,amenda fiind pe firma.

Ce sanse am de a contesta amenda legandu-ma de faptul ca in OG 37/2007 nu exista art 9 alin 1,pct c.?
Aceste articole apar in ordonanta 21/2009,(de care nu se aminteste nimic in PV),care completeaza OG 37/2007.Oare faptul ca a scris OG37/2007 R inseamna ca e corect din punct de vedere legal?
Nici limita amenzii nu apare in OG 37/2007.
Va rog din suflet dati-mi un sfat,invatati-ma cum sa procedez,deoarece suma de plata este enorma pentru firma mea
In cazul unei contestatii cum e mai bine sa procedez,sa platesc jumatea amenzii ,adica 3000 lei,sau sa vad ce rezolv cu eventuala contestatie?

Cel mai recent răspuns: bbt , utilizator 15:06, 1 Noiembrie 2009
1-OG nr 21/2009 completeaza dispozitiile OG nr 37/2007,astfel ca nu contine decat modificarile la prevederea initiala.
2-De preferat sa achitati jumatate din cuantum ,ca sa dovediti respect fata de autoritatea in drept.In situatia in care ,in urma constestatiei PV instanta de judecata dispune admiterea contestatiei ,pe cale de consecinta ,daca solicitati in actiunea initiala, in dispozitiv instanta va mentiona si dreptul dvs de recuperare cuantum achitat in termen.
Ultima modificare: Sâmbătă, 24 Octombrie 2009
ynocentta, utilizator
Daca veti pierde procesul , amenda va trebui platita in integralitate.

Numai de la data comunicarii curge termenul de 48 de ore in care poate fi patit cuantumul amenzii , injumatatit.

Eu nu vad ce aveti de pierdut daca formulati plangere contraventionala impotriva procesului verbal de constatare a contraventiei. Plangerea suspenda executarea si este scutita de plata taxei de timbru. Amenzile contraventionale nu sunt purtatoare de majorari de intarziere deci ceea ce aveti de platit acum, platiti peste un an - doi, cand se termina fondul si recursul.
Poate, pana atunci, puneti firma pe picioare.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Amenda trecuta in PV este de 8000 lei,cu posibilitatea platirii de 3000 lei in 48 ore. Daca contestatia nu-mi va fi admisa,voi mai putea plati atunci tot 3000 lei?Si exista riscul de fi pus la plata cheltuielilotr de judecata in cazul in care pierd?Singurul lucru de care voi incerca sa ma leg in plangerea pe care o voi formula este mentionarea faptului ca in OG 37/2007 , articolele specificate in PV nu corespund faptelor pentru care am fost amendat.Credeti ca am sanse de reusita?
Daca pierdeti procesul definitiv si irevocabil va trebui sa platiti suma de 8000 lei. Nu-mi dau seama ce cheltuieli de judecata ati putea fi obligat sa platiti, doar va judecati cu Politia, adica va judecati cu un organ al statului. Redau, mai jos, prevederile art. 16 si art. 17 din OG nr. 2/2001, actul normativ cadru in domeniul contraventiilor.

ART. 16
(1) Procesul-verbal de constatare a contravenţiei va cuprinde în mod obligatoriu: data şi locul unde este încheiat; numele, prenumele, calitatea şi instituţia din care face parte agentul constatator; datele personale din actul de identitate, inclusiv codul numeric personal, ocupaţia şi locul de munca ale contravenientului; descrierea faptei contravenţionale cu indicarea datei, orei şi locului în care a fost săvârşită, precum şi arătarea tuturor împrejurărilor ce pot servi la aprecierea gravitatii faptei şi la evaluarea eventualelor pagube pricinuite; indicarea actului normativ prin care se stabileşte şi se sancţionează contravenţia; indicarea societăţii de asigurări, în situaţia în care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulaţie; posibilitatea achitării în termen de 48 de ore a jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ, dacă acesta prevede o asemenea posibilitate; termenul de exercitare a caii de atac şi organul la care se depune plângerea.
ART. 17
Lipsa mentiunilor privind numele, prenumele şi calitatea agentului constatator, numele şi prenumele contravenientului, iar în cazul persoanei juridice lipsa denumirii şi a sediului acesteia, a faptei săvârşite şi a datei comiterii acesteia sau a semnăturii agentului constatator atrage nulitatea procesului-verbal. Nulitatea se constata şi din oficiu.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

Alte discuții în legătură

Care este perioada de complectare a unui proces verbal ? GaleaCristian GaleaCristian Am primit o amenda , aceasta era complectata prima oara in data de 08.08.08 si fapta sa intamplat in 08.08.2009 mai exact dupa un an de zile , nu 15 zile este ... (vezi toată discuția)
Contestarea procesului-verbal Emil P Emil P Buna seara! Va rog sa-mi comunicati daca o persoana juridica ce a primit o amenda consemnata intr-un proces-verbal, prin care se stipuleaza ca in 48 ... (vezi toată discuția)
Amenda contraventionala homerbos homerbos Salut ! Sunt nou pe aici .. motivul pentru care am intrat pe acest forum este amenda mea .. Am fost oprit de agentul rutier care m-a sanctionat conf legii cu 6 ... (vezi toată discuția)