avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 216 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Care este perioada de complectare a unui proces verbal ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Care este perioada de complectare a unui proces verbal ?

Am primit o amenda , aceasta era complectata prima oara in data de 08.08.08 si fapta sa intamplat in 08.08.2009 mai exact dupa un an de zile , nu 15 zile este perioada de finalizare a unui proces verbal ?? imi puteti pune unu articol de lege in care scrie care este termenul de finalizare al unui proces verbal ??

Va multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 17:42, 15 Octombrie 2009
Din mesajul dvs. rezulta ca fapta a fost savarsita in 2009, nu in 2008, cum in mod gresit s-a consemnat in procesul verbal de stabilire si sanctionare a contraventiilor.
Avand in vedere dispozitiile art. 17 din O.G. nr. 2/2001, puteti formula plangere contraventionala impotriva acestuia intrucat, in opinia mea, este lovit de nulitate absoluta. Consemnarea unei date gresite in procesul verbal echivaleaza cu lipsa acesteia.

ART. 17
Lipsa mentiunilor privind numele, prenumele şi calitatea agentului constatator, numele şi prenumele contravenientului, iar în cazul persoanei juridice lipsa denumirii şi a sediului acesteia, a faptei săvârşite şi a datei comiterii acesteia sau a semnăturii agentului constatator atrage nulitatea procesului-verbal. Nulitatea se constata şi din oficiu.

Potrivit art. 13 din O.G. nr. 2/2001, aplicarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie in termen de 6 luni de la data savarsirii faptei.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Perioada de finalizare este de 6 luni ?
Am primit si eu astazi, 01.10.2009, un PV datat in 08-09-2009. Acesta se refera la faptul ca in data de 08-03-2009 am depasit viteza legala in localitate. Este vorba de un radar fix din loc.Calimanesti, jud.Vrancea. Firma la care am trimis datele celui care a condus masina in acea zi nu are legatura cu Politia, dar PV-ul este emis de IPJ Vrancea. Firma care detine camerele fixe de pe E85 este din CJ (am depistat dupa numarul de fax la care am trimis datele).
La un moment dat, in PV, spune ca "inregistrarea se pastreaza la sediul unitatii 6 luni de la data constatarii contraventiei". Care este data constatarii contraventiei: 08-03-2009 sau data PV-ului? Pot contesta acest PV? Ce ma mai intriga este faptul ca el este intocmit in 08-09-2009 (exact la 6 luni de la producerea evenimentului), a fost expediat prin posta in data de 29.09.2009 si am termen 15 zile sa-l contest...lor le-a trebuit cca 6 luni sa-l emita.
nicolaea a scris:

....Ce ma mai intriga este faptul ca el este intocmit in 08-09-2009 (exact la 6 luni de la producerea evenimentului), a fost expediat prin posta in data de 29.09.2009 si am termen 15 zile sa-l contest...lor le-a trebuit cca 6 luni sa-l emita.


...potrivt OG 2/2001 si C.proc fiscala, in materie contraventionala se cunosc urm. termene:

- 6 luni termenul in care ag constatator, dupa ce a constatat contraventia trebuie sa intocmeasca p-verbal si sa aplice sanctiunea.

- 30 zile este termenul in care organul constatator trbuie sa comunice p-verbal dupa ce l-a intocmit (evident cu respectarea termenului de 6 luni amintit mai sus)

- 5 ani este termenul in care contravenientul trebuie sa achite amenda stabilita printr-un p-verbal, si pe care acesta nu l-a contestat, devenind astfel titlu executoriu. In toata perioada aceasta de 5 ani, organele fiscale pot cere executarea silita.

daca primele doua termene s-au respectat de catre organul constatator, atunci actul sanctionator, este perfect valabil, ramanad descoperirea altor eventuale vicii care pot duce la anularea p-verbal.
GaleaCristian a scris:

Perioada de finalizare este de 6 luni ?

Ce intelegeti prin finalizare?
P.V. trebuie primit cu semnatura in termen de 30 zile de la intocmire, a 31 zi este nul si se contesta la judecatorie.
Politia are la dispozitie 6 luni de la data faptei pentru a intocmi p.v.

Alte discuții în legătură

Procedura pentru o amenda comunicata mai tarziu de 30 de zile alexandra_marta alexandra_marta Am primit astazi (stampila postei este din data de 23.09.2009, iar pe scrisoarea in sine in partea superioara, sub serie si numar este trecuta data de ... (vezi toată discuția)
Procese verbale adrian_94 adrian_94 amenzile de circulatie trimise prin posta recomandate daca nu se semneaza pt. ridicarea scrisorilor , ce se intampla cu ele daca a trecut mai mult de 6 luni de ... (vezi toată discuția)
Nulitatea unui proces-verbal gioarsa gioarsa Va rog sa-mi spuneti daca un proces-verbal de amenda poate fi declarat nul in conditiile in care adresa nu este trecuta, iar CNP-ul este gresit. Si daca ... (vezi toată discuția)