avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 839 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Cum defineste legea domiciliul
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Cum defineste legea domiciliul

Buna ziua

As dori putin ajutor in ceea ce priveste definitia prin lege a notiunii de domiciliu?

In toate documentele si legislatiile se face referinta la notiunea de domiciliu, dar unde este definit domiciliul in lege?

Eu detin CI cu o adresa din Romania. Desi imobilul unde este inregistrat CI imi apartine, eu defapt nu am locuit acolo sau in tara din 2011.

Daca nu locuiesc acolo se poate interpreta legislativ ca acolo imi este domiciliu doar pentru ca este adresa din CI? CI-ul este valabil pentru ca se emite pe perioada lunga de timp si doar nu era sa arunc un act de identitate valabil.

Multumesc

Cel mai recent răspuns: gabrici , utilizator 15:22, 21 Martie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună seara,

Art. 27
(1) Domiciliul persoanei fizice este acolo unde aceasta declara ca are locuinta principala*).
[ link extern ]

Daca nu locuiesc acolo se poate interpreta legislativ ca acolo imi este domiciliu doar pentru ca este adresa din CI?

Nu doar pentru că, ci tocmai pentru că acolo ați spus că locuiți în mod statornic, în evidențele statului român domiciliul dvs. este la adresa din CI.

Faceți-vă pașaport CRDS :)
art. 91 Cod civil Art. 91

Dovada

(1) Dovada domiciliului şi a reşedinţei se face cu menţiunile cuprinse în cartea de identitate.

(2) În lipsa acestor menţiuni ori atunci când acestea nu corespund realităţii, stabilirea sau schimbarea domiciliului ori a reşedinţei nu va putea fi opusă altor persoane.

(3) Dispoziţiile alin. (2) nu se aplică în cazul în care domiciliul sau reşedinţa a fost cunoscută prin alte mijloace de cel căruia i se opune.

Dvs. aveati obligatia de a schimba cartea de identitate daca nu mai locuiti la adresa . Atata timp cat ati figurat in evidenta persoanelor ca aveti acest domiciliu , fata de terti nu are relevanta ca nu stati efectiv la adresa .
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va multumesc pentru raspunsuri. Este vorba de schimbare domiciliu din Romania in strainate si acest lucru nu pot sa il modific in buletin, doar in evidentele de la finante unde nici acolo nu pot pana cand nu indeplinesc o anumita perioada pentru rezidenta fiscala. Din pacate una dintre situatiile practice care nu este cuprinsa in lege cred.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se face dovada resedintei in romania pentru cetatenii romani cu domiciliul in starinatate! radu163 radu163 Buna ziua. Am solicitad politiei romane sa ma indrume privitor la re-inoirea permisului de conducere expirat din 2009. Sunt CRDS, nu am avut nevoie de permis ... (vezi toată discuția)
Adresa de domiciliu BCF BCF Buna ziua Am o nelamurire, sper sa ma puteti ajuta. Sunt divortata de 2 luni. Partaj pe bunurile comune inca nu am facut. Fostul meu sot are trecuta pe ... (vezi toată discuția)
Factura persoana fizica mircea_33 mircea_33 Detin mai multe locuinte. Intrebarea pe care o am este daca, in cazul achiziionarii unor bunuri, mi se poate emite factura fiscala pe o adresa alta decat cea ... (vezi toată discuția)