avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 924 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Fond de rulment si fond de reparatii
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Fond de rulment si fond de reparatii

Buna seara! Am si eu o nelamurire. M-am mutat de curand intr-o garsoniera si nu inteleg pentru ce este fondul de rulment 5.00lei si fondul de reparatii 5.00 lei. Precizez ca la administratie platesc doar consumul de energie pe scara, salariile administratorului si ale femeii de serviciu, salubritate, alte hartii, copii xerox si produse de curatenie. Gazele si apa le am separat.
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 22:11, 19 Martie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Conform dispozitii in vigoare HG nr 1588/2007

Art. 24. - (1) In scopul asigurării fondurilor necesare pentru plăţi curente, asociaţia de proprietari stabileşte cuantumul şi cota de participare a proprietarilor la constituirea fondului de rulment. De regulă, fondul de rulment se dimensionează astfel încât să poată acoperi cheltuielile curente ale condominiului la nivelul unei luni calendaristice. Stabilirea cuantumului se face prin echivalare cu suma care a fost necesară pentru acoperirea cheltuielilor lunare înregistrate de asociaţia de proprietari în anul expirat, la nivelul lunii cu cheltuielile cele mai mari, majorate cu rata inflaţiei, iar în cazurile asociaţiilor de proprietari nou-înfiinţate, prin constatarea şi însuşirea experienţei în domeniu a unor asociaţii de proprietari echivalente ca mărime.

(2) Fondul de rulment se constituie prin plata anticipată a cotei ce revine fiecărui proprietar, potrivit hotărârii adunării generale a asociaţiei de proprietari, iar reîntregirea fondului de rulment se face lunar, prin plata sumelor afişate pe lista de plată. Pentru încasarea fondului de rulment, casierul asociaţiei de proprietari eliberează chitanţă personalizată separată.

(3) In situaţiile în care, prin contractul de închiriere încheiat cu proprietarul, chiriaşul se obligă să participe la plata cheltuielilor curente ale condominiului în care locuieşte, acesta va participa şi la formarea fondului de rulment.

(4) Fondul de rulment încasat se poate restitui în situaţiile de schimbare a domiciliului sau a dreptului de proprietate, dacă prin actele de transmitere a dreptului de proprietate sau a folosinţei locuinţei nu se stipulează altfel, precum şi în situaţiile în care cheltuielile lunare scad conform deciziei comitetului executiv, la cererea proprietarului.

(5) Asociaţia de proprietari va constitui un fond pentru repararea părţilor de construcţii/instalaţii aflate în proprietate comună, fond cu perioadă de folosire limitată, care va fi depus în contul asociaţiei de proprietari şi nu va putea fi folosit decât cu acordul adunării generale a asociaţiei de proprietari, în conformitate cu bugetul de venituri şi cheltuieli.

(6) Veniturile obţinute de asociaţia de proprietari din activităţi economice sau din alte activităţi desfăşurate se constituie ca fond special şi se vor utiliza în exclusivitate pentru îmbunătăţirea confortului şi eficienţei condominiului, pentru întreţinerea şi repararea proprietăţii comune, potrivit art. 45 alin. (3) din Legea nr. 230/2007. In aceste venituri se cuprind şi cele obţinute din închirierea unor spaţii aflate în proprietate comună indiviză, a spaţiilor pentru instalarea de reclame şi pentru serviciul de televiziune prin cablu, firme luminoase, precum şi alte venituri obţinute din orice sursă, în condiţiile legii. Aceste venituri se constituie ca surse proprii ale asociaţiei de proprietari, nu se plătesc proprietarilor, nu pot fi folosite la constituirea sau la completarea fondului de rulment şi nu pot fi folosite la plata facturilor emise de furnizorii de servicii publice de utilităţi. Acest fond va fi depus în contul asociaţiei de proprietari şi nu va putea fi folosit decât cu acordul adunării generale a asociaţiei de proprietari, în conformitate cu bugetul de venituri şi cheltuieli.

Fondul de rulment se utilizeaza pentru plata anticipata facturi furnizori/prestatori pana se recupereaza sumele cota individuala de la proprietari din depunerile c/v intretinere lunara
Fondul de reparatii este fond pentru intretinerea si reparatia partii comune de constructii si de instalatii din condomniu
Locuiti in imobil de locuit in comun
Daca se defecteaza parte comuna de instalatie sau de constructie din condominiu responsabil este asociatia de proprietari
Dv afirmati
la administratie platesc doar consumul de energie pe scara, salariile administratorului si ale femeii de serviciu, salubritate, alte hartii, copii xerox si produse de curatenie.

Daca se defecteaza usa de acces in scara asociatia urmeaza sa o repare din fondul de reparatii
Daca se defecteaza instalatia comuna din subsolul tehnic sau terasa imobilului, reparatiile se suporta din fondul de reparatii constituit din contributiile individuale ale locatarilor

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Garaj si teava care curge lumicluj lumicluj Buna seara. Va urmaresc de mult, acum am si eu o problema si va cer ajutorul. Sunt proprietara unui garaj proprietate personala aflat la subsolul unui bloc cu ... (vezi toată discuția)
Acoperisul, parte comuna ivanvintilica ivanvintilica Buna seara. Locuiesc intr-un bloc cu 140 apartamente pe o scara cu P+4 etaje.Ocup un apartament la etajul4. Problema mea este ca izolatia de sus s-a deteriorat ... (vezi toată discuția)
Fondurile asociatiei de proprietari IfteneNicoleta IfteneNicoleta Buna ziua, am si eu o intrebare, fondul de rulment si fondul de reparatii este obligatoriu? Noi avem totul separat: apa, gaze, caldura (vezi toată discuția)